- 1 hrnek červené loupané čočky
- 3 hrnky studené vody
- 1 cibule
- 1 větší mrkev
- 1 menší červená paprika (kapie)
- 3 lžíce oleje
- sůl
- umeocet a jablečný ocet na dochucení
- kořen zázvoru
Jak připravit omáčku z červené čočky
- Hrnek červené čočky propláchneme ve studené vodě a dáme vařit spolu se třemi hrnky vody. Vaříme asi 20 minut.
- Mezitím si nakrájíme cibuli nakrájíme na větší kostky, papriku a mrkev také a vše společně spolu se solí orestujeme na oleji.
- Přidáme asi deci vody nebo zeleninového vývaru a necháme 15 minut pod pokličkou podusit.
- Do uvařené zeleniny přidáme uvařenou červenou čočku a rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou kaši.
- Dochutíme trochou ume octa.
- Na závěr přidáme šťávu z nastrouhaného zázvoru.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Nemáte-li ponorný mixér, nakrájíme zeleninu na drobnější kousky a necháme rozvařit.
- Pokud jsme dali moc vody a omáčka je řídká, zahustíme ji lžící kukuřičného škrobu, který nejprve rozmícháme ve studené vodě a pak teprve přidáme do jídla. Je potřeba jej krátce povařit, aby omáčka zhoustla.
- V obráceném případě ředíme omáčku horkou vodu či vývarem.
- Výborně se hodí jako doplněk ke všem obilovinám jako omáčka, na placky a palačinky jako pomazánka.
Obměna
- Ještě sladší a velmi lahodné chuti docílíme, když místo mrkve použijeme dýni, případně můžeme použít obojí. Stejně dobře poslouží i pastinák, petržel nebo tuřín.
Děti
- Pro děti od 1,5 roku zeleninu restujeme na minimum oleje s troškou soli, vynechala bych papriku. Po umixování, před ochucením pro dítě odebereme zvlášť a sobě pak dochutíme umeoctem a zázvorem.
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a nedáme zázvor.
- Děti od 2 let mohou vše, ale šetřete s ochucovadly.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Omáčka je opravdu labužnická , zázvor a umeocet dodal říz, mňam ♥️
Zkoušela jsem ji se žlutým hrachem, měla jsem doma zbytek, postup stejný, jen tedy žlutý hrách a oranžová paprika a bylo to žraso👍 olizovali jsme se až za ušima. Díky za úžasné recepty