Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Labužnická hrachová omáčka s pórkem, mrkví a saturejkou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Chutná a zdravá hrachová omáčka plná zeleniny. Skvělá alternativa klasických omáček, kterou si zamilují i ti, kteří zeleninu moc nemusí. Inspirujte se receptem a připravte si lahodné jídlo plné vitamínů a chuti!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařeného hrachu (ideálně pěkně rozvařený půlený hrách)
  • 1 cibule na kostičky
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1 mrkev na malé sirčičky
  • 1/2 pórku na proužky
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžička saturejky
  • umeocet a jablečný ocet podle chuti

Petra se pustila do změny jídelníčku a během 2 měsíců shodila 5 kg ona a 15 kg její manžel. Zažívá, ...

Jak připravit omáčku z hrachu

  1. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  2. Po chvíli přidáme mrkev, pórek a saturejku společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání pěkně do zlatova.
  3. Přidáme hrnek vařeného hrachu. Můžeme přidat i trochu tekutiny, která nám zůstala z vaření hrachu podle toho, jak chceme mít kaši hustou.
  4. Dochutíme sójovou omáčkou a necháme prohřát.
  5. Doladíme chuť trochou umeocta a jablečného octa.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

    Praktické

    • Pokud máte doma strávníky, co zeleninu neradi, hrách jim se zeleninou rozmixujte. Nic nepoznají a bude jim to jistě chutnat.
    • Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou omáčku a omáčku více osolíme nebo zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).
    • Pro verzi bez lepku použijte na dochucení sójovou omáčku tamari (nebo nesójovou verzi) nebo více soli, ne shoyu.

    Obměna

    • Místo saturejky můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo.

    Děti

    • Hrachová kaše je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
    • Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    23 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Ahoj, dnešní oběd super, nemá chybu, díky.

    Toto jídlo je Božské 😍🏆

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Houbové rizoto s tymiánem

    Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

    Fazole černé oko na houbách

    Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

    Nádivka v županu

    Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

    Osvěžující kuskus

    V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

    Novoroční čočkový kompletní talíř

    Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

    Rýžový nákyp s mrkví a dýní

    Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!