Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel.
- Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
- Přidáme zbývající zeleninu a společně delší dobu restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
- Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 20 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
- Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
- Omáčku odstavíme, přidáme podle chuti smetanu (cca 2 lžíce), umeocet (cca 1 lžíce), jablečný ocet (cca 1 lžíce), zázvorovou šťávu (cca 1 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1/2 lžíce).
- Jsme-li zvyklí na sladkou omáčku, přidáme velkou lžíci sladěnky a necháme rozpustit.
Praktické
Když dáte koření do sítka na čaj či plátýnka, bude se vám snadno vybírat.
Dá se dělat i bez koření, bude dobrá a dietní, ale s kořením bude dokonalá.
Dochucujte, až když je omáčka hustá podle vašeho gusta. Počítejte, že octy, šťávy a smetana jsou také tekuté. Pokud máte omáčku příliš řídkou, zahustěte ji pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíce škrobu rozmícháného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Když máte požadovanou hustotu, teprve dochuťe a přidejte smetanu.
Kombinujeme
Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, ale nám tolik chutná, že si i dáváme i s vařeným obilím, když není čas vyrábět knedlíky.
Tip
K dokonalosti dojdete, když přidáte falešné brusinky z červené řepy a plátek citronu.
Děti do 1 roku
Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.
Děti
Miminků připravíme stejnou omáčku – zeleninu uvaříme ve vodě bez soli, tuku a koření, nebudeme přidávat dochucovadla a rozmixujeme. Bude vypadat stejně, ale bude “miminkovská”. Od 1,5 roku už můžeme trochu solit, používat olej i koření, ale budemes nimi šetřit.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaaaam ♥️
Meli jsme s polentovym knedlikem
Se směsi z adzuki tempehu a ryzi
Salat , olivy, kvasena zelenina, kysane zeli
Mamka měla chuť na svíčkovou, no tak proč ne? 😁 A s tou zázvorovou šťávou to má grády 😀👌 K tomu jáhlový knedlík a karbanátky 😊