Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Lahodná zelenina v úpravě nishime

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim
děti od 1 roku

Nishime je velmi jednoduchý způsob úpravy, který je vhodný po celý rok a klidně (v podstatě ideálně) denně na talíři. Východní medicína jej považuje za léčivý, protože tato úprava zeleniny je energeticky nejvyváženější.

Ingredience
pro 4 porce
  • kousek řasy kombu
  • 2 až 4 druhy zeleniny (v naší ukázce pórek, brokolice, mrkev a petržel)
  • horká voda nebo vývar
  • sůl
  • občas pro zpestření koření podle chuti (bazalka, tymián, rozmarýn, majoránka, saturejka atd.)

Dobrý den, milá paní Evo, už je to nějaký ten “pátek” (6 týdnů), co jsme u nás doma změnili způsob stravo...

Jak připravit zeleninu nishime
  1. Do kastrůlku naskládáme na dno řasu kombu, očištěnou a nakrájenou zeleninu v pořadí od nejvíce jinové (listová zelenina jako pórek, řapíkatý celer, natě), pak přidáme zeleninu kulatou (dýně, brokolice, květák, kapusta, kedlubna, zelí,…) a nakonec dáme nejvíce jangovou, tedy kořenovou (tuřín, ředkev, daikon, mrkev, petržel, celer,…). Zjednodušeně řečeno, dolů dáme to, co vyžaduje nejkratší dobu varu a nahoru to, co se vaří nejdéle. Tak se nám energie vyrovnají, doba varu zprůměruje a vše bude uvařeno stejně.
  2. V našem případě jsme použili pórek, brokolici, mrkev a petržel. V tomto pořadí jsme i dali do hrnce.
  3. Zeleninu navršenou na sebe opatrně podlijeme horkým vývarem nebo vodou tak, aby se zelenina nepromíchala a vody bylo jen asi 1 cm po dně.
  4. Maličko osolíme, někdy můžeme přidat ještě koření, ale zelenina je dobrá i bez něj!
  5. Přiklopíme a vaříme pod pokličkou na velmi mírném ohni 10 až 30 minut podle druhu zvolené zeleniny. Důležité je NEMÍCHAT! Pokud byste měli strach, že se zelenina spálí, opatrně přidejte trošku vody.
  6. Výsledná zelenina je slaďoučká, velmi chutná a zbytek vyvařené vody je také lahodný.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
  • Je vhodné použít spíše užší a vyšší kastrol, bude se vám dobře vrstvit.
  • Dejte zelenině čas, čím déle ji budete pomalu vařit, tím sladší bude. Ovšem po hodině byste už měli ze zeleniny bláto, takže s citem.
Děti
  • Pro děti je to základní způsob úpravy zeleniny již od prvních příkrmů. Pouze do roka nepoužíváme vůbec sůl! Dokud jste ještě nevyzkoušeli všechny druhy zeleniny, udělejte drobečkovi jen jeden či dva druhy, které už zná. Také koření dětem nedáváme, můžeme je zařadit zhruba od 1,5 roku. Ale dětem tato úprava chutná i bez koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

45 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
9. 5. 2021

Dobrota ♥️

Prosím vás, kde seženu takový malý vysoký hrnec na NISHIME, ptala jsem se, ale nikde takový mslý úzký a vysoký nemají, děkuji za tip

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Knedlík z bezpluchého ovsa vařený v páře

Tenhle knedlík z celého zrna je mnohem sytější než klasika z bílé mouky. Tenhle knedlík je celozrnný, bez vajec, bez droždí, nekynutý, za to velmi sytý. Mí...
42
24

Dýňový čaj

Nevíte co s dužinou a semínky z dýně? Zkuste si uvařit dýňový čaj. Je nejen velmi chutný, ale také i zdravý.

Růžičková kapusta na sladkém curry

Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutná i dětem.

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.