Plicník lékařský je jarní bylina, která se nachází nejvíc na okrajích lesů. Sbíráme kvetoucí nať. Pochází ze západní Asie a Evropy. Bylina obsahuje alkaloidy, proto je mírně toxická a nesmí se užívat bez přestávek dlouhodobě. Užívá se maximálně 3 týdny, poté následuje pauza. Nejlépe ji kombinujeme s jinými bylinami jako je podběl, meduňka, proskurník, anýz.
Léčivé účinky plicníku
- Vysoký obsah slizu ulevuje při respiračních onemocněních, jako je bronchitida nebo astma.
- Díky svým antibiotickým vlastnostem předchází a léčí plicní infekce, jako je například tuberkulóza.
- Má zklidňující vlastnosti.
- Je zdrojem antioxidantů.
- Drobné rány lze léčit nanesením pasty z plicníku na postižené místo.
- Pomáhá léčit opakované infekce močových cest.
- Odstraňuje z těla nahromaděné toxiny.
- Pomáhá zmírnit plynatost, kyselost a poruchy trávení.
- Působí na lymfatický systém.
Sběr
Kvetoucí nať sbíráme v březnu a dubnu, protože v této době je bylina nejúčinnější. Zpracováváme sušením. Z natě si můžeme vyrobit kloktadlo, inhalaci, koupel, tinkturu a macerát v oleji.
V létě sbíráme list.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
Čaj při zahlenění
- V míse smícháme hrst sušené nati plicníku, hrst sušeného jitrocele a hrst sušené nati řepíku.
- 2 kávové lžičky směsi povaříme 2 minuty v 0,5 l vody.
- Popíjíme po doušcích.
Pozor! Bylina není vhodná pro těhotné, kojící a děti.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Pľúcnik lekársky nie je toxický. Bežne sa jedáva ako zelenina a to aj vo väčších množstvách. Chuťovo je jemný a dobre sa žuje. Výborný v šaláte alebo v zelenom smoothie. Z mojej skúsenosti jedna z najlepších jarných divokých byliniek.
Mě by zajímalo, proč ho nemohou děti.