Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Lesní houby a jejich vliv na zdraví

Obsahují houby nějaké důležité živiny nebo je to jen voda? Mají léčivé účinky  a jsou chutné nebo je to jen nudné maso chudých (a veganů)? Jsou inteligentní a komunikují spolu? Máme pro vás 18 houbových receptů a informace o tom, co která houba léčí.

Češi jsou národ houbařů. Sbírání hub má u nás obrovskou popularitu a tradici. Málokde jinde ve světě se chodí na houby do lesa stejně jako u nás. A jelikož právě začíná sezóna, pojďte se s námi podívat, čím nám vlastně konzumace lesní hub prospívá a jaké účinky na naše tělo lesní hříbky mají!

Ideální potravina pro hubnutí

Houby se skládají z více než z 90% z vody. To jistě potěší všechny ty, kteří si drží štíhlou linii, protože obsahují minimum tuku a žádné kalorie. Pravák, suchohřib, liška, babka, kozák, holubinka, bedla, klouzek a mnoho dalších… Jen si vybrat! Můžete si na nich bez obav pochutnat, aniž abyste ztloustla (pokud to tedy nebude hromada smažených hřibových řízečků). Houby nám v jídelníčku dodávají texturu i chuť podobnou masu. Dříve se jim proto často říkalo maso chudých.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Zdravotní benefity hub

  • prevence proti rakovině tlustého střeva
  • snižují krevní tlak
  • snižují hladinu cholesterolu
  • podporují imunitní systém
  • zbavují nás toxických kovů, kyslíkových radikálů a dalších zátěží

hřib smrkový – je v tradičním lékařství používán proti bolestem krční páteře, končetin, houseru, má protizánětlivé a protirakovinové účinky
bedla – podporuje imunitu, obsahuje spoustu antioxidantů, kyselinu listovou, proteiny a minerální látky
hlíva ústřičná – snižuje cholesterol, podporuje imunitu, má podpůrný vliv na léčbu rakoviny, zpomaluje stárnutí, léčí vyčerpání a únavu
žampiony – posílení funkce žaludku a sleziny, protinádorové účinky, antibiotické účinky, léčí zahlenění, průjem, zvracení, má příznivý vliv na alergie a astma
václavky – mají příznivé účinky na srdce, zlepšuje prokrvení mozku a končetin, mají baktericidní účinky a posilují plíce i zažívací soustavu
shiitake – podporují imunitu, prevence cévních mozkových příhod, snižují vedlejší účinky chemoterapie, pomáhají při cukrovce, zpomalují stárnutí, mají vysoký účinek na virové infekce, odstraňují zahlenění, léčí ekzémy

Jaké živiny nám houby mohou nabídnout?

Kromě výborné chuti a nízkého obsahu kalorií lesní houby obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín D (např. liška obecná kolem 130 µg/kg, hřib jedlý kolem 30 µg/kg, největší množství má houba shiitake). Houby totiž fungují jako houba – když je vystavíte UV záření (slunci nebo UV lampě), obsah vitamínu D se zvýší, a to i u uměle pěstovaných hub koupených ze supermarketu (1). Většina hub obsahuje i velké množství minerálních látek jako je vápník, hořčík, fosfor nebo železo. Vegany jistě potěší, že houby obsahují i snadno dostupný vitamín B12 – zejména druhy kuřátko jedlé a stroček trubkovitý (2).

Jsou houby inteligentní?
Pro většinu lidí jsou houby jen to, co sbíráme do košíků. Pod zemí se ale skrývá podhoubí – několika metrová síť kořínků, které jsou propojeny s kořeny stromů. Prostřednictvím této sítě spolu houby a stromy komunikují – varují se před nepřítelem nebo škodlivinami a sdílí společné zdroje živin nebo si je dokonce vyměňují. Vědec Paul Stamets tvrdí, že vnější uspořádání podhoubí vypadá stejně jako grafické zobrazení internetové sítě. Připouští existenci kolektivní inteligence hub, tedy vědomí, s nímž bychom mohli komunikovat.

Jak houby zpracovat?

  • usušit – nakrájejte houby na tenké plátky a nechejte usušit na vzduchu
  • naložit – octový nálev
  • uvařit a podusit – guláše, omáčky, smaženice, houbový kuba
  • usmažit – řízečky
  • polévka – kulajda, bramboračka

Naše české houbové klasiky:
bramboračka
kulajda
smaženice
houbová omáčka
smetanová omáčka s hříbky
houbový kuba
hříbková polévka
seitanové “maso” na houbách
houbové rizoto
bedlové řízečky
houbový guláš
hříbkovo-zeleninový guláš
Další houbové recepty:
zeleninová směs s žampiony ve vlastní šťávě
smetanová hlívová omáčka s cizrnou
seitan na žampionech
plněné žampiony
žampionové kung-pao
žampionová omáčka

Sbíráním ku zdraví!

“Houby mohou příznivě ovlivnit náš zdravotní stav ještě předtím, než je vložíme do úst. Jak? Přeci jejich sbíráním! Procházka lesem, čerstvý vzduch a pohyb jsou totiž úžasným lékem jak pro naši fyzičku, tak také pro naši psychiku.” Eva, autorka Jíme Jinak

Kdy mohou houby uškodit?

  • Špatné skladování – houby obsahují vysoký podíl vody, proto je třeba je skladovat v prodyšném košíku nebo látkové tašce. Vyhněte se plastovým pytlíkům a taškám, ve kterých se hřiby snadno zapaří a plesniví. Doma je třeba je zpracovat co nejrychleji a nezpracované houby uchovávat v lednici.
  • Sběr na nevhodném místě – houby mají schopnost v sobě ukládat škodlivé látky a těžké kovy. Sbírejte je pouze v čistých oblastech.
  • Jedovaté druhy – pokud si nejste jistí, jestli je houba jedlá, raději ji nejezte.
  • Nedostatečná úprava – syrové houby jsou těžce stravitelné.

Už u vás rostou?

Sbíráte houby? Jaké máte nejraději a v jaké úpravě? Podělte se s námi o recepty. Přidejte je do čtenářských receptů a inspirujte ostatní. Uvařili jste houbovou dobrotu? Sdílejte fotografii vašeho jídla na našem facebooku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

57 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Konečně

Houby milujeme, otázka je, jestli je sbíráme v čisté oblasti. Nicméně jiná možnost není, tak jsem se rozhodla nedělat si s tím hlavu. Někdy je to horší na to myslet…viz případ stařečků bydlících u Černobylu, kteří se odmítli vystěhovat a kupodivu žijí:-D V jednom rozhovoru na otázku, zda se nebojí tam žít, řekli, že si to člověk nesmí tak brát…nevím jestli to tlumočím úplně přesně, ale chci jen vystihnout podstatu:-D

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrna na houbách

Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...
14
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.
80
5

Letní saláty jako od profíka v 6 krocích

Naučte se připravovat zdravé saláty na mnoho různých způsobů. Jako profík. Jednoduše. V 6 krocích. Naučíme vás svěží letní saláty, které jsou lehké, ale zá...