08
- 300 g mouky T2 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 60 g kokosového oleje
- 1 polévková lžíce rýžového sirupu
- špetka soli
- vanilka
- citrónová kůra z bio citrónu
- studenou vodou podle potřeby a savosti mouky
- 6 g prášku do pečiva
Na povrch koláče:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- fíky a ostružiny podle chuti
Na drobenku:
- 60 g rýžového sirupu
- 60 g kokosového oleje z lednice
- 130 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
Jak připravit koláč s letním ovocem
- Do mísy dejte ingredience na drobenku – kokosový olej, mouku a rýžový sirup. Prsty připravte drobenku. Jak se kokosový olej zahřeje, příprava bude snadná. Jakmile je drobenka hotová, dejte ji do lednice ztuhnout.
- Nyní připravte těsto – v míse smíchejte mouku s vanilkou, citrónovou kůrou, solí a práškem do pečiva. Promíchejte.
- Poté přidejte rýžový sirup, olej a pomalu studenou vodu, jen tolik, abyste získali kompaktní, ale měkké těsto.
- Formu na koláč vymažte olejem a vysypte ji moukou. Těsto rozválejte, přendejte do formy, okraje mírně nadzvedněte.
- Dno propíchejte vidličkou a naplňte celý povrch čerstvými oloupanými fíky. Jakmile jsou fíky po celém povrchu, sem tam přidejte ostružiny.
- Nyní vyndejte z lednice drobenku a rozdrobte jí na povrch.
- Pečte v troubě na 200°C, dokud povrch nezezlátne.
Praktické
- Prášku do pečiva dávejte málo, není to buchta, je to koláč.
- Těsto můžete dle vaší fantazie využít i jinak.
- Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat.
Obměna
- Můžete použít jakékoliv ovoce, kombinujte ideálně sladké a kyselé ovoce.
Děti
- Veganský koláč je vhodný pro děti od cca 2 let. Pokud menším dětem dáváte běžně kupované sladkosti s cukrem, z mouky, s mlékem apod., pak jim i tento koláč můžete dát bez obav ve stejnou dobu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vynikající koláč, budu za pár dní péct znova. Kokosový olej do těsta jsem nahradila slunečnicovým, protože to už by na nás bylo moc kokosu:-D Mouku se přiznám, že jsem namíchala napůl s bílou polohrubou- aby to jedli všichni, musím na ně pomalu:-D a z ostružin jsem předtím dělala pudink, fíky jsem neměla, takže jsem dala borůvky a na plátky nakrajená jablíčka. Opravdu famózní těsto, děkuji.
Vierko, čerstvé fíky jsem jedla poprvé a naposledy v Itálii asi před 30 lety..:)) a teď jsem zjistila díky tvému receptu, že se dají taky koupit …no tak to bude asi další můj pokus..:)) až seženu ty fíky…no snad si je začneme i pěstovat..:)) ve vedlejší vesnici mají teď fíkovník vcelku obalený, tak na to koukáme fakt s údivem..:))