Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Letní Mung Dhal

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

V teplých dnech přijde lehké mungové kari k chuti. My jsme si k němu dali rýži a salát. Jídlo velmi chutnalo i návštěvě, která přišla na večeři.

Ingredience
4 porce
  • 1 cibule
  • 1/2 cukety
  • kousek brokolice
  • kousek dýně
  • 1 hrnek uvařených mungo fazolek
  • 1 lžička sladkého curry
  • rostlinné mléko (cca 5 lžic)
  • voda nebo vývar podle potřeby
  • jablečný ocet
  • umeocet
  • olej
  • sůl

Diagnóza zněla rakovina 3. stupně. Marcelu čekal klasický postup – chemoterapie, operace a ozařování. Navzdory ...

Jak připravit mungo kari dhal

  1. Na oleji osmahneme na kousky nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
  2. Přidáme na kostky pokrájenou dýni, brokolici, cuketu a sladké curry.
  3. Chvilku vše restujeme a poté zalijeme troškou vody/vývaru a necháme dusit cca 10 minut na mírném plameni, dokud dýně nezměkne. Ke konci přidáme vařené fazolky.
  4. Vypneme, přidáme rostlinnou smetanu a trochu pomixujeme.
  5. Podle chuti doladíme jablečným octem nebo umeoctem.

Praktické

  • Můžete vynechat mixování a získat omáčku s kousky zeleniny a munga, nebo naopak rozmixovat zcela do hladka a mít čistě hustou omáčku. My děláme tak napůl viz foto.
  • Můžete použít klasické mungo fazolky nebo jejich loupanou a půlenou verzi, která se prodává pod názvem mung dhal, je rychle uvařená a je jemnější protože neobsahuje slupky. Tuhle loupanou verzi můžete dát k zelenině na samém začátku a společně vše uvařit – nemusíte tedy mít mungo uvařené předem.

Obměna

  • Místo curry koření můžete použít curry pastu a sladkou verzi nahradit nebo doplnit o ostrou, pokud máte rádi pikantní jídla.
  • Místo rostlinné smetany můžete dát mléko a velmi lahodné je také kari s kokosovým mlékem.
  • Můžeme přidat i jinou zeleninu – skvěle se hodí cuketa, brokolice, hrášek, mrkev, dýně aj.
  • Mungo můžeme nahradit jinou uvařenou luštěninou – nejvíce se mu strukturou podobá červená nebo žlutá loupaná čočka.
  • Dochutit můžete také limetkou či citrónem místo octů.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Při vynechání koření i pro mladší děti.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

18 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

Krémová mírně pikantní kari korma

Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Černé rýžové nudle s thajskou zeleninou

Tyhle rychlovky v thajském stylu milujeme. Stihneme tak práci na zahradě i výbornou večeři. Tahle verze je mírně pikantní, ale můžete si udělat i jemnou.

Thajské rýžové nudle s hlívou v kari omáčce

Máte rádi thajskou kuchyni? Pak vyzkoušejte naši oblíbenou večeři pro teplé dny. Je to rychlovka a chutná naprosto skvěle.