- 1 cibule
- 1/2 cukety
- kousek brokolice
- kousek dýně
- 1 hrnek uvařených mungo fazolek
- 1 lžička sladkého curry
- rostlinné mléko (cca 5 lžic)
- voda nebo vývar podle potřeby
- jablečný ocet
- umeocet
- olej
- sůl
Jak připravit mungo kari dhal
- Na oleji osmahneme na kousky nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
- Přidáme na kostky pokrájenou dýni, brokolici, cuketu a sladké curry.
- Chvilku vše restujeme a poté zalijeme troškou vody/vývaru a necháme dusit cca 10 minut na mírném plameni, dokud dýně nezměkne. Ke konci přidáme vařené fazolky.
- Vypneme, přidáme rostlinnou smetanu a trochu pomixujeme.
- Podle chuti doladíme jablečným octem nebo umeoctem.
Praktické
- Můžete vynechat mixování a získat omáčku s kousky zeleniny a munga, nebo naopak rozmixovat zcela do hladka a mít čistě hustou omáčku. My děláme tak napůl viz foto.
- Můžete použít klasické mungo fazolky nebo jejich loupanou a půlenou verzi, která se prodává pod názvem mung dhal, je rychle uvařená a je jemnější protože neobsahuje slupky. Tuhle loupanou verzi můžete dát k zelenině na samém začátku a společně vše uvařit – nemusíte tedy mít mungo uvařené předem.
Obměna
- Místo curry koření můžete použít curry pastu a sladkou verzi nahradit nebo doplnit o ostrou, pokud máte rádi pikantní jídla.
- Místo rostlinné smetany můžete dát mléko a velmi lahodné je také kari s kokosovým mlékem.
- Můžeme přidat i jinou zeleninu – skvěle se hodí cuketa, brokolice, hrášek, mrkev, dýně aj.
- Mungo můžeme nahradit jinou uvařenou luštěninou – nejvíce se mu strukturou podobá červená nebo žlutá loupaná čočka.
- Dochutit můžete také limetkou či citrónem místo octů.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Při vynechání koření i pro mladší děti.
Buďte první, kdo napíše komentář