- hrst salátů (hlávkový, dubáček, římský)
- hrst rukoly
- hrst mladého špenátu
- 2 listy čínského zelí
- 2 ředkvičky
- hrst kvašeného zelí
- 2 mrkve
- 2 lžíce rostlinné smetany
- 1/2 lžíce umeocta
- 4 lžíce vody
- 1 lžička křenové hořčice
Jak připravit osvěžující letní listový salát s kvašenou zeleninou a rukolou
- Saláty a špenát omyjeme a necháme okapat.
- Mrkev nastrouháme na hrubo do mísy.
- Přidáme opláchnuté na tenké proužky pokrájená čínské zelí a špetku soli.
- Společně promačkáme, až pustí štávu a máme-li čas, necháme pod zátěží (menší miska s vodou) alespoň 30 minut odpočinout.
- Do mísy pak přidáme kvašené zelí pokrájené na menší kousky, natrhané saláty, pokrájenou rukolu a ředkvičku.
- ze smetany, vody, hořčice a umecota vytvoříme zálivku a přidáme ji na zeleninu.
- Salát promícháme a podáváme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Rukolu překrajuji na menší kousky, protože ta naše ze zahrady je velmi ostrá a děti by jí nejedly. Takto pokrájenou jí snědí, ani o ní nevědí. Pokud máte kupovanou, není potřeba ji překrajovat, můžete ji nechat na ozdobu.
Obměna
- Místo rostlinné smetany můžete dát tofunézu.
- Můžete také přidat bylinky nebo pesto.
Děti
- Salát dáváme dětem cca od 2 let, menším dětem dáme syrovou zeleninu zvlášť nebo zálivku hodně zjemníme. Rukolu a ředkvičky dětem dáváme, pokud jim nevadí pálivá chuť.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář