Zdravá strava je základem našeho zdraví a celkové pohody, ale mnoho lidí se domnívá, že je takové stravování příliš drahé. Ve skutečnosti je ale možné jíst zdravě a zároveň ušetřit peníze. V tomto článku vám ukážeme, jak může vypadat levný jídelníček na měsíc, který je chutný, nutričně vyvážený a cenově dostupný pro každého.
Zásady zdravé stravy podle Jíme Jinak
Ať už se zdravou stravou teprve začínáte nebo už s námi jíte jinak nějakou dobu a chcete si pouze osvěžit základy, tento článek je právě pro vás. Pro začátek si připomeňme několik základních zásad, jak jíst opravdu zdravě a třeba také upravit svou tělesnou hmotnost:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Svůj jídelníček tvořte z prvopotravin (celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny, ovoce, semínek, oříšků, řas) a začněte se z nich vařit lahodné pokrmy podle našich zdravých receptů. Pusťte si zdarma kurz Jak začít, kde se dozvíte vše, co pro začátek potřebujete vědět.
- Nakupujte jen potraviny bez umělých konzervantů, sladidel a barviv.
- Začněte den teplou zdravou snídaní – polévkou nebo obilnou kaší. Studené jídlo po ránu zpomaluje trávení, mléčné výrobky přímo z lednice tak nebudou ideální volbou.
- Neuzobávejte mezi hlavními jídly.
- Najezte se v klidu a každé sousto dobře rozkousejte, než jej spolknete. To značně uleví vašemu zažívání.
Jak vidíte, stravování podle principů Jíme Jinak není nic složitého. Pomocí našich článků a receptů dokážete ozdravit své tělo, dostat se na svou vysněnou váhu a předejít nemocem či zdravotním neduhům. Propadněte s námi zdravému a přitom chutnému jídlu:
- jezte tak, abyste nezatěžovali organismus,
- vhodným jídelníčkem předcházejte nemocem,
- fanděte přirozené stravě a používejte výhradně prvopotraviny,
- chraňte přírodu,
- vraťte se ke střídmé kuchyni našich prababiček.
Jak na levný jídelníček
Abyste si dokázali sestavit levný jídelníček na celý měsíc, postačí vám pro začátek dodržovat tři následující zásady:
- nakupujte výhodně (nakupujte trvanlivé potraviny ve větším množství, zeleninu a ovoce od sousedů nebo lokálních farmářů a zaměřte se na levné potraviny, které dlouho vydrží – obiloviny, luštěniny atd.),
- co nejvíce jídel si připravujte doma (jídla v restauracích nejsou levná záležitost, navíc doma máte naprostý přehled o tom, co vše jídlo obsahuje),
- neplýtvejte jídlem (plánujte vaření a nákupy dopředu, naučte se správně uchovávat jednotlivé druhy potravin).
Kolik stojí zdravá strava podle Jíme Jinak?
V průměru jíme doma za 90 Kč až 110 Kč na hlavu a den (snídaně – polévka a kaše se zeleninou, oběd – polévka a hlavní jídlo, svačina, večeře). Levnější varianta je ve dnech, kdy vaříme obilí a luštěniny a máme ovocné či zeleninové svačiny. Dražší nastává v momentě, kdy použiji kupované knedlíky, polotovary jako seitan, tempeh apod., a k svačině dostanou děti kupovanou tyčinku ze zdravé výživy.
Jedno jídlo doma tak v průměru vyjde na 17 Kč, ať už je to polévka, svačina nebo náš krásný, bohatý, obědový talíř složený z obilovin, luštěnin, teplé zeleniny, kvašené zeleniny a salátku. A když to srovnáte se stejným (často ještě menším) jídlem ze zdravé restaurace za 150–200 Kč, tak není co řešit. Nevíte, jak na to? Podívejte se na připravené jídelníčky.
Ukázkový levný jídelníček na měsíc
A teď už se vrhneme na náš vzorový levný jídelníček na měsíc, který je plný zdravých, nutričně vyvážených a chuťově božských jídel.
1. den
Snídaně: „Carrot Cake“ ranní kaše
Oběd: Dhingri matar, rýže basmati nebo indický chléb
Večeře: Ředkvičková pomazánka, bezlepkový chléb se semínky
Tipy na svačiny: Vrstvený koláč bez lepku, rychlé zeleninové sushi
2. den
Snídaně: Snídaňová polévka s květákem, batátem, mrkví a pórkem
Oběd: Tacos plněné Buffalo květákovými křidélky a majonézou
Večeře: Těstovinový salát s houbami a chřestem
Tipy na svačiny: Brokolicová pečená placka, dvoubarevné sušenky
3. den
Snídaně: Ovesná kaše makové panenky
Oběd: Black Cherry s bazalkou a mezze penne
Večeře: Špaldová míchanice
Tipy na svačiny: Slané vafle s bylinkami, goji bochánky
4. den
Snídaně: Ranní miso polévka s květy huseníčku rolního
Oběd: Bezlepkový pečený jáhlový burger, libovolné pickles
Večeře: Hedvábná tofíčka, příloha dle chuti – chléb, těstoviny nebo rýže
Tipy na svačiny: Sušenky Garibaldi, donuty naslano
5. den
Snídaně: Mléčná krémová rýžová kaše
Oběd: Tortilly s omáčkou z fazolí a pečené zeleniny
Večeře: Pečené kuskusové kuličky s šafránem
Tipy na svačiny: „Pizza“ pomazánka s krekry či kváskovým pečivem, pudink z jablek, hrušek a arónie
6. den
Snídaně: Snídaňová miso polévka
Oběd: Zapečený talíř, salátek s černou ředkví a naklíčeným mungem
Večeře: Burrito s uzeným tempehem a rýží
Tipy na svačiny: Tofu sladký tvaroh, roláda plněná kešu sýrem
7. den
Snídaně: Čokoládová kaše z quinoi
Oběd: Pohankové rizoto s hlívou a brokolicí
Večeře: Tortilla s pečenými batáty a tofu dipem
Tipy na svačiny: Klasická žampionová paštika s kváskovým chlebem nebo plackami, jablečné lívanečky
8. den
Snídaně: Snídaňová miso polévka
Oběd: Plněné batáty s kuskusem a cizrnou
Večeře: Ředkvičková pomazánka, bezlepkový chléb se semínky
Tipy na svačiny: Vrstvený koláč bez lepku, rychlé zeleninové sushi
9. den
Snídaně: Krupicová kaše bez lepku
Oběd: Špagety s medvědím česnekem
Večeře: Žampionové kung-pao s pohankovým bulgurem
Tipy na svačiny: Brokolicová pečená placka, dvoubarevné sušenky
10. den
Snídaně: Polévka s česnekovými výhonky
Oběd: Cordon bleu jinak, restovaná zelenina
Večeře: Špaldová míchanice
Tipy na svačiny: Slané vafle s bylinkami, goji bochánky
11. den
Snídaně: Rýžová léčebná kaše
Oběd: Bezlepkový pečený jáhlový burger, libovolné pickles
Večeře: Hedvábná tofíčka, příloha dle chuti – chléb, těstoviny nebo rýže
Tipy na svačiny: Sušenky Garibaldi, donuty naslano
12. den
Snídaně: Jarní detox polévka s kopřivou a popencem
Oběd: Kantonská veganská rýže
Večeře: Indická jogurtová pánev, placky či chléb
Tipy na svačiny: „Pizza“ pomazánka s krekry či kváskovým pečivem, pudink z jablek, hrušek a arónie
13. den
Snídaně: Miso polévka a kaše 2v1
Oběd: Zapečený talíř, salátek s černou ředkví a naklíčeným mungem
Večeře: Špagety s pórkem, citronem a růžovým pepřem
Tipy na svačiny: Ovocná kostka s meruňkami a broskvemi, roláda plněná kešu sýrem
14. den
Snídaně: Krémová jáhlová kaše s kaštany
Oběd: Pohankové rizoto s hlívou a brokolicí
Večeře: Dušený batát Katmandu, těstoviny
Tipy na svačiny: Klasická žampionová paštika s kváskovým chlebem nebo plackami, jablečné lívanečky
15.–30. den
Opakuje se jídelníček z prvních dvou týdnů.
Otázky a odpovědi ohledně zdravého jídelníčku
Ať už se o zdravé stravování zajímáte déle, či jste spíše nováčkem, možná vás napadají otázky jako třeba:
- Je zdravé jídlo dražší?
- Když budu jíst zdravě, přiberu nebo zhubnu?
- Jak vybudovat u dětí zdravé stravovací návyky?
- Jaké jsou časté chyby při přechodu na zdravý jídelníček?
- Co vařit na návštěvě?
- Jak docílit pestrosti ve stravě?
- Jak si dopřát fast food, ale zdravě?
- Co přidat do stravy pro posílení imunity?
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář