Zdravý jídelníček, který je chutný, nutričně vyvážený a cenově dostupný pro každého – je to vůbec reálné? Ano, samozřejmě! S Jíme Jinak se nejen naučíte jíst tak, aby vaše tělo prospívalo a předešli jste zdravotním problémům, ale navíc ušetříte. Pojďme se podívat, jak na to.
Principy zdravé stravy s Jíme Jinak
Společně se zaměříme na ozdravení vašeho jídelníčku. Společně z něj vyřadíme vše, co vaše tělo zatěžuje, způsobuje otékání a zkrátka vede k tomu, že se celkově necítíte dobře. Ruku v ruce s tím jde pevné zdraví a odolnost proti nemocem. Stravování podle principů Jíme Jinak by mělo vypadat nějak takto:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Svůj jídelníček tvořte ze základních, tzv. prvopotravin (celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny, ovoce, semínek, oříšků, řas) a naučte se z nich vařit lahodné pokrmy podle našich osvědčených receptů. Pusťte si zdarma kurz Jak začít, kde se dozvíte základní informace.
- Vybírejte potraviny bez umělých konzervantů, sladidel a barviv.
- Začněte den teplou zdravou snídaní v podobě polévky nebo obilné kaše. Studené jídlo po ránu oslabuje a zpomaluje trávení. Mléčné výrobky přímo z lednice tak nebudou tou správnou volbou.
- Omezte zobání mezi hlavními jídly.
- Jezte v klidu a každé sousto dobře rozžvýkejte, než jej spolknete. To velmi uleví vašemu zažívání.
Vzhledem k tomu, že všechny potraviny zdražují (tudíž i pečivo, polotovary, jídlo v restauraci apod.), tak je vaření doma ze základních surovin stále tou nejekonomičtější možností. A řada lidí na to už v minulých letech přišla. Stejně tak dobře si doma za rozumný peníz uvaříte i podle Jíme Jinak. Inspirujte se níže naším cenově dostupným zdravým jídelníčkem.
Kolik stojí zdravá strava podle Jíme Jinak?
V průměru jíme doma za 90 Kč až 110 Kč na hlavu a den (snídaně – polévka a kaše se zeleninou, oběd – polévka a hlavní jídlo, svačina, večeře). Levnější varianta je ve dnech, kdy vaříme obilí a luštěniny a máme ovocné či zeleninové svačiny. Dražší nastává v momentě, kdy použiji kupované knedlíky, polotovary jako seitan, tempeh apod., a k svačině dostanou děti kupovanou tyčinku ze zdravé výživy.
Jedno jídlo doma tak v průměru vyjde na 17 Kč, ať už je to polévka, svačina nebo náš krásný, bohatý, obědový talíř složený z obilovin, luštěnin, teplé zeleniny, kvašené zeleniny a salátku. A když to srovnáte se stejným (často ještě menším) jídlem ze zdravé restaurace za 150–200 Kč, tak není co řešit. Nevíte, jak na to? Podívejte se na připravené jídelníčky.
3 tipy, jak ušetřit za jídlo
Podívejme se nyní na to, v čem vlastně spočívá snížení nákladů na potraviny. Vaříte-li pro velkou rodinu, pak víte, jak se umí takový jeden nákup prodražit. Tady jsou naše 3 praktické tipy, jak ušetřit:
- co nejvíce jídel si připravujte doma (jídla v restauracích nejsou levná záležitost, obzvlášť pro rodiny s dětmi),
- nakupujte výhodně (trvanlivé potraviny nakupujte ve větším množství, poohlédněte se po zelenině a ovoci od sousedů nebo farmářů a zaměřte se na levné potraviny, které dlouho vydrží – obiloviny, luštěniny atd.),
- neplýtvejte jídlem (plánujte vaření i nákupy dopředu a naučte se potraviny správně uchovávat, aby se vám nekazily).
Levný zdravý jídelníček
A teď už ke vzorovému jídelníčku, který potěší nejen vaše tělo, ale také peněženku. Tak pojďme na to!
1. den
Snídaně: „Carrot Cake“ ranní kaše
Oběd: Dhingri matar, rýže basmati nebo indický chléb
Večeře: Ředkvičková pomazánka, bezlepkový chléb se semínky
Tipy na svačiny: Vrstvený koláč bez lepku, rychlé zeleninové sushi
2. den
Snídaně: Snídaňová polévka s květákem, batátem, mrkví a pórkem
Oběd: Tacos plněné Buffalo květákovými křidélky a majonézou
Večeře: Těstovinový salát s houbami a chřestem
Tipy na svačiny: Brokolicová pečená placka, dvoubarevné sušenky
3. den
Snídaně: Ovesná kaše makové panenky
Oběd: Black Cherry s bazalkou a mezze penne
Večeře: Špaldová míchanice
Tipy na svačiny: Slané vafle s bylinkami, goji bochánky
4. den
Snídaně: Ranní miso polévka s květy huseníčku rolního
Oběd: Bezlepkový pečený jáhlový burger, libovolné pickles
Večeře: Hedvábná tofíčka, příloha dle chuti – chléb, těstoviny nebo rýže
Tipy na svačiny: Sušenky Garibaldi, donuty naslano
5. den
Snídaně: Mléčná krémová rýžová kaše
Oběd: Tortilly s omáčkou z fazolí a pečené zeleniny
Večeře: Pečené kuskusové kuličky s šafránem
Tipy na svačiny: „Pizza“ pomazánka s krekry či kváskovým pečivem, pudink z jablek, hrušek a arónie
6. den
Snídaně: Snídaňová miso polévka
Oběd: Zapečený talíř, salátek s černou ředkví a naklíčeným mungem
Večeře: Burrito s uzeným tempehem a rýží
Tipy na svačiny: Tofu sladký tvaroh, roláda plněná kešu sýrem
7. den
Snídaně: Čokoládová kaše z quinoi
Oběd: Pohankové rizoto s hlívou a brokolicí
Večeře: Tortilla s pečenými batáty a tofu dipem
Tipy na svačiny: Klasická žampionová paštika s kváskovým chlebem nebo plackami, jablečné lívanečky
Otázky a odpovědi ohledně zdravého jídelníčku
Ať už se o zdravé stravování zajímáte déle, či jste spíše nováčkem, možná vás napadají otázky jako třeba:
- Je zdravé jídlo dražší?
- Když budu jíst zdravě, přiberu nebo zhubnu?
- Jak vybudovat u dětí zdravé stravovací návyky?
- Jaké jsou časté chyby při přechodu na zdravý jídelníček?
- Co vařit na návštěvě?
- Jak docílit pestrosti ve stravě?
- Jak si dopřát fast food, ale zdravě?
- Co přidat do stravy pro posílení imunity?
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář