Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Libanonský hashweh jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka

Toto tradiční libanonské jídlo je jednoduché na přípravu a má neskutečné aroma a vynikající chuť. Vyzkoušejte tuto jeho veganskou verzi a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience
2 porce
  • 1 tempeh
  • 160 g dlouhozrnné rýže
  • 1 malá červená cibule
  • olej
  • 1 malá hrst rozinek
  • 1 lžíce mandlí
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • pár hřebíčků
  • 6 kuliček nového koření
  • 1 zarovnaná lžička sušeného česneku
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • sůl
  • pár zrnek černého pepře
  • čerstvá petrželka

Jak připravit veganský libanonský hashweh

  1. Do mlýnku na koření dáme nové koření, pepř, sůl, skořici, hřebíček, česnek a najemno umeleme.
  2. Upražíme nasucho piniové oříšky.
  3. Upražíme nasucho kousky mandlí.
  4. Namočíme do vlažné vody rozinky.
  5. Na pánev nalijeme olej, rozpálíme a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibule začne vadnout, přidáme mletý tempeh s kořením. Několik minut jemně restujeme.
  6. Uvaříme rýži.
  7. Jakmile jsou rýže a tempeh uvařené, přidáme rýži do pánve s cibulí a tempehem. Dobře promícháme, aby se chutě propojily.
  8. Směs naservírujeme na talíř a posypeme rozinkami, mandlemi, nahrubo nasekanou petrželkou a piniovými oříšky.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Rýži můžete vařit společně s orestovanou cibulkou a tempehem. Osobně ale dávám přednost vaření rýže zvlášť.
  • Používejte co možná nejvíce koření vcelku a melte těsně před použitím.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) 

Obměna

  • Místo tempehu můžete použít i seitan.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

101 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné! S čerstvým česnekem a nastrouhaným opečeným marinovaným tofu 👌 Děkuji!

Jaroslav Hlávka
25. 9. 2024

Tak jsem tuto výbornou pochoutku zopakoval ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Etiopská žlutá čočka

Velmi rychlý a praktický recept, kořeněné voňavé jídlo, které budete mít na stole během 15 minut.

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...