Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Lievito Madre – kvásek, který dělá neuvěřitelně nadýchaná těsta

Lievito Madre – italský kvásek, který promění vaše těsta v nadýchané pečivo jako vatička (např. tyto trdelníky). Kváskujete rádi? Pak ho určitě musíte mít! Pojďme si říct, co je zač a jaký je se liší od klasického kvásku.

Lievito Madre (LM) se představuje

  • Jedná se o tzv. tuhý kvásek původem z Itálie (druh pšeničného kvásku).
  • Říká se mu tzv. “kvásková máma” (lievito = kvásek, madre = máma).
  • Protože je chudší na kyseliny a není tak kyselý, používá se hlavně do sladkého pečiva – vánoček, mazanců, sladkých koláčů, buchet, makovek…
  • Lze ho bez problémů použít i do slaných receptů – baget, rohlíků, chlebů, housek, pizz, …
  • Můžete ho kombinovat s klasickým kváskem.
  • Díky lievito madre kvásku bude pečivo nadýchané a vláčné.
  • LM dokáže zvětšit objem těsta o trojnásobek.

Klasický kvásek vs lievito madre (LM)

  • chuť – pečivo s LM je chutnější, zejména sladké pečivo z něj nemá chlebový “ocas”
  • kyselost – pečivo s LM není kyselé, klasický kvásek je kyselejší a má chlebové aroma
  • hustota – LM je tuhý a hustý, klasický kvásek je řidší
  • nadýchanost – pečivo s LM je nadýchané a vláčné s velkými oky, pečivo z klasického kvásku je hutnější
  • krmení – LM kvásek se krmí v poměru 1:1:0,5 (LM:mouka:voda), klasický kvásek v poměru 1:4:4 (kvásek:mouka:vody)
  • mouka – LM se krmí buď pšeničnou hladkou nebo polohrubou moukou, anebo celozrnnou špaldovou, klasický kvásek se krmí hlavně celozrnnou žitnou moukou, případně celozrnnou pšeničnou
  • výdrž – LM díky tomu, že je nahusto krmený, vydrží v lednici až 10 dní, klasický kvásek se musí krmit minimálně 1x za týden
  • založení – LM je pracnější na založení (25 dní), naopak klasický kvásek je hotový do 10 dnů
  • starostlivost – s LM madre je trošku více práce než s klasickým kváskem. Při krmení je totiž třeba těsto propracovat rukama v kuličku a poté naříznout. Oproti tomu u klasického kvásku stačí při krmení vše pouze promíchat lžičkou
  • výsledné pečivo – kromě nadýchanosti a měkké střídky je u pečiva z LM výhoda, že vydrží dlouho měkké a nadýchané, pečivo z klasického kvásku rychleji tvrdne a tuhne

V dalším článku si povíme, jak správně na něj!

V dalších dílech si povíme, jak ho založit, jak se o něj starat a jak s ním péct :-)

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

58 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář