Lievito Madre (LM) se představuje
- Jedná se o tzv. tuhý kvásek původem z Itálie (druh pšeničného kvásku).
- Říká se mu tzv. “kvásková máma” (lievito = kvásek, madre = máma).
- Protože je chudší na kyseliny a není tak kyselý, používá se hlavně do sladkého pečiva – vánoček, mazanců, sladkých koláčů, buchet, makovek…
- Lze ho bez problémů použít i do slaných receptů – baget, rohlíků, chlebů, housek, pizz, …
- Můžete ho kombinovat s klasickým kváskem.
- Díky lievito madre kvásku bude pečivo nadýchané a vláčné.
- LM dokáže zvětšit objem těsta o trojnásobek.
Klasický kvásek vs lievito madre (LM)
- chuť – pečivo s LM je chutnější, zejména sladké pečivo z něj nemá chlebový “ocas”
- kyselost – pečivo s LM není kyselé, klasický kvásek je kyselejší a má chlebové aroma
- hustota – LM je tuhý a hustý, klasický kvásek je řidší
- nadýchanost – pečivo s LM je nadýchané a vláčné s velkými oky, pečivo z klasického kvásku je hutnější
- krmení – LM kvásek se krmí v poměru 1:1:0,5 (LM:mouka:voda), klasický kvásek v poměru 1:4:4 (kvásek:mouka:vody)
- mouka – LM se krmí buď pšeničnou hladkou nebo polohrubou moukou, anebo celozrnnou špaldovou, klasický kvásek se krmí hlavně celozrnnou žitnou moukou, případně celozrnnou pšeničnou
- výdrž – LM díky tomu, že je nahusto krmený, vydrží v lednici až 10 dní, klasický kvásek se musí krmit minimálně 1x za týden
- založení – LM je pracnější na založení (25 dní), naopak klasický kvásek je hotový do 10 dnů
- starostlivost – s LM madre je trošku více práce než s klasickým kváskem. Při krmení je totiž třeba těsto propracovat rukama v kuličku a poté naříznout. Oproti tomu u klasického kvásku stačí při krmení vše pouze promíchat lžičkou
- výsledné pečivo – kromě nadýchanosti a měkké střídky je u pečiva z LM výhoda, že vydrží dlouho měkké a nadýchané, pečivo z klasického kvásku rychleji tvrdne a tuhne
V dalším článku si povíme, jak správně na něj!
V dalších dílech si povíme, jak ho založit, jak se o něj starat a jak s ním péct :-)
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář