Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Lipové listy jako jarní salát

Uvařeno

Už jste někdy vyzkoušeli ochutnat lipové listy nebo pupeny? Nejlahodnější jsou z jara, teď je jejich čas.

Kdosi mi vyprávěl příběh o malém chlapci, který byl houbařit se svým otcem. Houby je zavedly až k státní hranici, kde...

Lípa srdčitá

Většina z nás se soustředí na klasické jarní divoké bylinky, ale co takhle vyzkoušet něco nového? Listy lípy jsou jedlé po celou dobu, ale opravdu chutné jsou pouze ty mladé. Jejich chuť je jemná, máslová, nasládlá a svěží, chuť pupenů mi připomíná oříšky. Chutnají i dětem.

Co obsahuje

Výtažky z pupenů jsou známé svými sedativními účinky. Lípa obsahuje slizy, třísloviny, flavonoidy, silice, saponiny, antioxidanty a řadu dalších prospěšných látek. Pro inhalace je vhodný lipový list.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Účinky lípy

  • protizánětlivé
  • uklidňující (Pomáhá regulovat činnost nervového systému.)
  • posilující
  • Chrání před volnými radikály a oxidačním stresem.
  • při rychlém nástupu horečky
  • při léčbě astmatu
  • při onemocnění chřipkou
  • potopudné
  • při křečových bolestech
  • při onemocnění močových cest

Využití v kuchyni

List lípy můžete kombinovat s další zeleninou v salátu, já je mám nejradši utržené přímo ze stromu a konzumované jen tak samotné. Smíchat je lze také s listy pampelišky, květy fialek a s dalšími divokými bylinkami. Doporučuji ochutnat i pupeny, já je uždibuji na zahradě.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

O tom, že jsou listy lípy jedlé jsem se dozvěděla od Štěpána a Melanie Matějkových v jejich kurzu. Tam také připomínají, že nejdříve se máme se stromem domluvit, poprosit ho, jeslti nám ty listy dá a na závěr mu poděkovat (vždyť on těmi listy dýchá). Zatím to nikdo nepřipomněl, tak jsem si to vzala za své já. Význam tohoto rituálu u stromu ve mně ještě více posílil, když jsem si poslechla na CD Tajný život stromů od Petera Wohllebena. Existuje i kniha, kdo dává přednost čtení. Ať tak nebo tak, vřele doporučuji, od té doby si více všímám stromů kolem i je více vnímám jako součást našeho světa a taky je více ctím.

Naděžda
7. 5. 2021

Zase nová informace 😀.Máme na zahradě dvě lípy, tak jdu ochutnat. Myslela jsem, že chutnají jen včelkám.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Klíčíme semínka ředkvičky

Naklíčená semínka ředkvičky jsou dalším chutný pokladem, který si můžete připravit doma snadno a levně. Obsahují velké množství železa a vitamínu A, podpor...
64
24

V čem klíčit semínka (domácí nakličovací misky)

Že klíčky jsou skvělým zdrojem vitamínů, enzymů a minerálů, to víme. Ale mnozí z vás stále nevědí, jak snadno semínka naklíčit a sháníte speciální nádoby. ...

Klíčíme cizrnu

Pokud vás na jaře klíčení chytlo a nevíte, co byste ještě naklíčili, zkuste pro změnu naklíčenou cizrnu. Chutná lehce oříškově a dá se použít za syrova i n...

Pučálka z cizrny

Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu a bylo to typické postní jídlo. V různých krajích naší země se držely různé zvyky, kde pučálka hrála důležitou ro...

Čerstvé natě snadno, rychle a levně

Čerstvé natě plné vitamínů můžete mít snadno a rychle bez dalších výdajů. Stačí šikovně recyklovat zbytky zeleniny, kterou použijete při vaření. “Prd...

Výhonky vojtěšky Alfalfa

Vojtěšku můžete naklíčit a jíst mladičké výhonky s bílými stonky nebo ji můžete nechat růst v květináči a stříhat mladé rostlinky do salátů, jako posypku n...