Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Lískooříškové mléko s vanilkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Toto domácí mléko můžete obměnit podle vaší chuti a potřeby. Z oříšků získáte i okaru – drť, kterou využijete do dalších receptů.

Ingredience
  • 1 l vody o pokojové teplotě
  • 130 g lískových oříšků
  • 50 g rozinek
  • 1 polovina vanilkového lusku - semínka

V Klubu Jíme Jinak a on-line kurzech jsem našla kromě spousty informací a skvělých receptů i podporu přátel. Manžel, ...

Jak připravit domácí oříškové mléko

  1. Oříšky nechte namočené 8 hodin ve vodě.
  2. Poté vodu slijte, přidejte rozinky, semínka z vanilky a 1 litr čisté vody. Tyčovým mixérem rozmixujte a nechte 10 minut odpočívat.
  3. Poté mléko zceďte. Já používám Chufamix. Další možností je použít jemné sítko. Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovanou směs tak dlouho, až zbude suchá drť – okara.
  4. Zbylou drť (okaru) nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, na kaši či sladké pečení.
  5. Připravené mléko uzavřeme do láhve a dáme do lednice.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Já nechávám vylouhovat i lusk vanilky a před rozmixováním ho vyndám.
  • Mléko uchováváme v lednici, ne více, než 2 dny.
  • Pokud chcete okaru použít do slaných pokrmů, nedávejte vanilku, rozinky, ani žádné sladidlo.

Obměna

  • Do mléka můžete přidat karob, kakao, matcha čaj nebo i osladit sladidlem, které jste zvyklí používat.

Děti od půl roku

Pro malé děti doporučujeme mléko krátce převařit, bude lépe stravitelné a zneutralizují se enzymy blokující trávení.

Děti od roku

Nepřevařené ořechové mléko mohou děti v malém množství asi od roku, převařeného nebo jinak tepelně upraveného mohou větší množství.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zkuste oříšky před namočením nasucho opražit na pánvi. Mléko tak získá lepší chuť.:-)

Zdravim Eva – da sa mlieko zmrazit a pouzit neskor?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

19
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Podzimní kaštanový krém

Mám ráda rychlé sladké dezerty na lžičku, se kterými není moc práce. Jedním z nich je kaštanový krém. Prostě podzimní klasika.