- 50 g mandlí (mohou být i neloupané)
- 50 g lískových ořechů
- 500 ml vody
- dostanete přes půl litru mléka
Postup
- Ořechy a mandle zalijeme pětinásobkem vody a necháme několik hodin nebo přes noc stát při pokojové teplotě.
- Vodu slijeme a namočené ořechy s mandlemi vhodíme do mixéru. Přilijeme asi polovinu vody.
- Mixujeme asi minutu. Pak přidáme zbytek vody a opět promixujeme. Tím, že vodu přidáváme postupně, se mléko lépe promixuje.
- Mléko přecedíme pomocí jemného sítka. Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovanou směs tak dlouho, až zbude suchá drť. Přelijte do lahve a uschovávejte v lednici.
- Zbylou drť nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, na kaši či sladké pečení.
Máčení
Máčení ořechů a mandlí se provádí především kvůli tomu, abychom se zbavili inhibitorů růstu, které ořechy a mandle konzervují. Proto namáčecí vodu nepoužíváme, ale vylijeme. Pokud se inhibitorů nezbavíme, mohou nám způsobit nadýmání. Druhý způsobo, jak se jich zbavit je pražení. Pražením se navíc rozvine chuť a vynikne aroma ořechů.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Použití
- Mléko samotné, nejlépe čerstvé, se doporučuje pít při překyselení organismu a při osteoporóze. Je to výborný zdroj vápníku u veganů.
- Mléko se hodí jako základ pro dezert či zjemnění některých pokrmů, kam bychom dali rostlinnou smetanu (omáčky, zeleninová jídla, kaše apod.).
- Mléko můžete použít studené či ho vařit.
Praktické
- Skladujte v chladu. Mléko vám vydrží 2- 3 dny.
- Zbylou drť nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, sušenek, náplně do štrúdlu i koláčů.
- Čím menší dáte poměr vody k ořechům, tím smetanovější dostanete nápoj. Chcete-li tedy hutnější nápoj až krém, dejte poměr 1:4.
Děti od půl roku
Pro malé děti doporučujeme mléko krátce převařit, bude lépe stravitelné a zneutralizují se enzymy blokující trávení.
Děti od roku
Nepřevařené ořechové mléko mohou děti v malém množství asi od roku, převařeného nebo jinak tepelně upraveného mohou větší množství.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Četla jsem na emiminu, že by se pomixované mělo převařit – kopíruji
z náhražkových mlék jsou nejjedlejší ta ořechová – namočte večer nějaké oříšky a semínka do vody, ráno to rozmixujte, převařte, ještě jednou rozmixujte do hladka a přecete. Zbylou sušinu využijte do pečení, nebo do musli. Pokud chcete smetanu, tak použijte méně vody, aby to bylo husté. Převařením jednak zneutralizujete například enzymy blokující trávení bílkoviny a hlavně tedy získáte z oříšků a semínek silnější „mléko“. U obilninových „mlék“ je převaření nezbytné, jinak by ty škroby nebyly dobře stravitelné. (vitariáni nerozumí biologii a nebo přímo vědomě kecaj)
tak nevím ja ho dceři dělat :-(
Mléko, které je tady na fotce, je krásně bílé. :-) Lískáčky na něj nějak zbavujete slupky nebo to je mixované i se slupkou?