Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Lískovo – mandlové mléko

Uvařeno
bez mléka
sezóna podzim

Mléko s lískových ořechů a mandlí nemá chybu. Je jemné, lahodné a přirozeně mírně nasládlé.

Ingredience
na cca půl litru mléka
  • 50 g mandlí (mohou být i neloupané)
  • 50 g lískových ořechů
  • 500 ml vody
  • dostanete přes půl litru mléka

Táňa má tři děti. Přišla k nám na kurz a my jí nevěřily ani věk ani ty tři děti. Byla veselá, pozitivní, štíhlounká, ...

Postup

  1. Ořechy a mandle zalijeme pětinásobkem vody a necháme několik hodin nebo přes noc stát při pokojové teplotě.
  2. Vodu slijeme a namočené ořechy s mandlemi vhodíme do mixéru. Přilijeme asi polovinu vody.
  3. Mixujeme asi minutu. Pak přidáme zbytek vody a opět promixujeme. Tím, že vodu přidáváme postupně, se mléko lépe promixuje. 
  4. Mléko přecedíme pomocí jemného sítka. Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovanou směs tak dlouho, až zbude suchá drť. Přelijte do lahve a uschovávejte v lednici. 
  5. Zbylou drť nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, na kaši či sladké pečení.

Máčení

Máčení ořechů a mandlí se provádí především kvůli tomu, abychom se zbavili inhibitorů růstu, které ořechy a mandle konzervují. Proto namáčecí vodu nepoužíváme, ale vylijeme. Pokud se inhibitorů nezbavíme, mohou nám způsobit nadýmání. Druhý způsobo, jak se jich zbavit je pražení. Pražením se navíc rozvine chuť a vynikne aroma ořechů.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Použití

  • Mléko samotné, nejlépe čerstvé, se doporučuje pít při překyselení organismu a při osteoporóze. Je to výborný zdroj vápníku u veganů.
  • Mléko se hodí jako základ pro dezert či zjemnění některých pokrmů, kam bychom dali rostlinnou smetanu (omáčky, zeleninová jídla, kaše apod.).
  • Mléko můžete použít studené či ho vařit.

Praktické

  • Skladujte v chladu. Mléko vám vydrží 2- 3 dny.
  • Zbylou drť nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, sušenek, náplně do štrúdlu i koláčů.
  • Čím menší dáte poměr vody k ořechům, tím smetanovější dostanete nápoj. Chcete-li tedy hutnější nápoj až krém, dejte poměr 1:4.

Děti od půl roku

Pro malé děti doporučujeme mléko krátce převařit, bude lépe stravitelné a zneutralizují se enzymy blokující trávení.

Děti od roku

Nepřevařené ořechové mléko mohou děti v malém množství asi od roku, převařeného nebo jinak tepelně upraveného mohou větší množství.

 

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Četla jsem na emiminu, že by se pomixované mělo převařit – kopíruji
z náhražkových mlék jsou nejjedlejší ta ořechová – namočte večer nějaké oříšky a semínka do vody, ráno to rozmixujte, převařte, ještě jednou rozmixujte do hladka a přecete. Zbylou sušinu využijte do pečení, nebo do musli. Pokud chcete smetanu, tak použijte méně vody, aby to bylo husté. Převařením jednak zneutralizujete například enzymy blokující trávení bílkoviny a hlavně tedy získáte z oříšků a semínek silnější „mléko“. U obilninových „mlék“ je převaření nezbytné, jinak by ty škroby nebyly dobře stravitelné. (vitariáni nerozumí biologii a nebo přímo vědomě kecaj)
tak nevím ja ho dceři dělat :-(

Mléko, které je tady na fotce, je krásně bílé. :-) Lískáčky na něj nějak zbavujete slupky nebo to je mixované i se slupkou?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Blog
klub
36
2

Mandlový “sýr” ricotta

Rychlá, jednoduchá a moc dobrá domácí “ricotta” zcela bez mléka. Z 6 ingrediencí, které určitě máte doma! Výborná na čerstvé pečivo, placky, do...