Domů > Jak začít > Inspirace

Lněné semínko

Len hnědý i zlatý je úžasný! Kromě léčebných účinků má i skvělou chuť. Vedle posílení imunity, zdroje minerálů a esenciálních mastných kyselin také změkčuje a uvolňuje tkáně. V tomto článku se dozvíte, jak efektivně využít len jako potravinu i jako lék.

Lněné semínko – účinky a použití

  • Lněné semínko tak silně povzbuzuje činnost střev, že může mít až projímavý účinek. Semena v zažívacím traktu totiž nabobtnají, čímž působí projímavě. Nejúčinnější je proto konzumovat len namočený a povařený.
  • Kvůli množství obsažených slizovitých látek a zmíněnému povzbuzení peristaltiky se doporučuje pít lněný nálev např. před porodem, aby se celá oblast pánve uvolnila. Nálev připravíme z jedné lžičky lnu a 0,5l vody. Namočený len stačí povařit pár minut a nálev se pije teplý.
  • Nejen před porodem se doporučuje len ženám – obsahuje totiž látky podobné estrogenům.
  • Na uvolnění a zpestření ho dále můžeme přidávat do kaší, knedlíků, salátů, chleba nebo jiného pečiva.
  • Opražený a pomletý může skvěle nahradit kokos a sezam při obalování všemožných sladkých a slaných kuliček.
  • Hustý lněný vývar zase podobně jako vaječný bílek dobře pojí lívance, placičky a nákypy.

Recepty se lněným semínkem

Bezlepkové „bramboráčky“

Uvaříme si lněný „bílek“, tzn. namočený len povaříme 10 minut v trošce osolené vody, aby vznikl hustý sliz. Přidáme najemno nastrouhanou cuketu a dohustíme rýžovou moukou. Pro bramborákovou chuť přidáme majoránku, nastrouhaný česnek naložený v sójovce a přiměřeně dosolíme. Mokrýma rukama tvarujeme tenké placičky a smažíme na oleji nebo pečeme na sucho.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Kuličky lněnky

Len opražíme a pomeleme. Vezmeme stejné množství sušených meruněk, které pomeleme na mlýnku na maso nebo napaříme a rozmačkáme vidličkou na kaši, přidáme len a vše pořádně prohněteme. Pro labužníky přidáme kapku mirinu a sójovky a tvarujeme menší kuličky.

Uvolňující vývar

Řasu wakame a hrst lnu na cca 1 litr vody, příp. jeden druh zeleniny, vaříme 20 minut, přidáme miso pastu a hodně pažitky.

Chuťovka na obilí

Semínka nameleme a povaříme v malém množství vody a miso pasty (bílé či tmavé).

Autor článku Bára Tomečková, redakčně upraveno

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

41 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Také bych se chtěl zeptat, mužů lněné semínko nasypat do kaše celé a nenamocene? A hned jíst?

Ráda bych se zeptala, pokud si mletá lněná semínka přidávám ráno do kaše, měla bych je ještě nechat přes noc namočené? A ještě povařit? Díky za radu.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Špičková polévka ze špiček

Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a z obyčej...

Blondies s mákem (bez lepku)

Pokud máte rádi mák tak, jako já, jistě vás potěší tento rychlý dezert, který je navíc bez lepku, cukru, vajec i mléka. Není to klasická nadýchaná buchta, ...
7
9

Zdravé pohoštění – menu nejen na Silvestra

Chlebíčky, chipsy a šampanské? Klasická silvestrovská nuda. Co zkusit občerstvení na Silvestra tentokrát jinak? Budete nejen originální, ale navíc vám nebu...

Anýzovo fenyklové sušenky

Recept pro milovníky jednoduchých a rychlých dezertů. Sušenky jsou velmi rychle hotové a vůně anýzu a fenyklu vám provoní kuchyň.

Crincles jinak (bezlepkové)

Když honí mlsná a není času nazbyt, tyto “popraskané sušenky” jistě přijdou vhod. Jsou bez lepku, cukru a mléka a k odpolednímu čaji jako stvoř...

Slané Taiyaki

Tento improvizovaný recept, v Japonsku neexistující, se zrodil v mé kuchyni, protože tady se může stát cokoliv. Jednoduchý, kořeněný a lehce pikantní, k po...