- 1 cibule
- 500 g dýně hokkaido (cca 1/2 dýně)
- hrnek vývaru/vody
- 400 g vařeného hrachu
- 100 g vody z hrachu
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 2 lžičky majoránky
- 3 stroužky česneku
- jablečný ocet
- umeocet/jablečný ocet
- na ozdobení: jarní cibulka
Jak připravit krémovou hrachovou polévku
- Cibuli i dýni (i se slupkou) pokrájíme na větší kostky.
- Na oleji orestujeme cibuli se špetkou soli.
- Přidáme dýni, podlijeme vývarem/vodou a dusíme pod pokličkou 10-15 minut do změknutí. Pro kontrolu píchneme vidličkou.
- Když je dýně měkoučká, přidáme hrách, vodu z hrachu a společně prohřejeme.
- Na závěr přidáme majoránku a česnek a rozmixujeme do hladkého krému.
- Podle potřeby můžeme přidat vývar, pokud je polévka až příliš hustá.
- Podle chuti přidáme umeocet nebo jablečný ocet, ale nejprve ochutnejte, třeba vám bude chutnat sladká verze bez dochucení octem.
- Na závěr ozdobíme nasekanou jarní cibulkou a zdravý oběd je hotový.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Hustotu dolaďte podle své představy. Roli hraje také to, jak máte uvařený hrách. Já většinou hrách rozvařím na kaši, takže nemusím dávat tolik vody.
- V této polévce jsem použila suchý hrách žlutý předem uvařený v tlakovém hrnci. Můžete použít i zelený, ale polévka bude mít jinou barvu.
- Polévka je před přidáním octa velmi sladká, někdo to má rád, takže než dáte ocet, ochutnejte, možná nebude potřeba. Naopak, máte-li rádi kyselejší, můžete ještě přidat i trochu jablečného octa. Já dávám docela dost od obou, ale chutná mi i verze bez nich.
- Poměr hrachu a dýně záleží na vás – chcete-li mít polévku sytější a hrachovější, uberte dýni a naopak. Já nedělám čistě hrachovou, aby byla polévka stravitelnější.
Obměna
- Dýni můžete použít i jinou. Pokud bude vodovitější a méně masitá, tak dejte méně vody nebo přidejte více hrachu.
- Místo majoránky můžete do polévky dát bylinky a místo česneku zázvorovou šťávu.
- Pokud chcete polévku smetanovou, zamíchejte do ní několik lžic rostlinné smetany.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku pokud už jedí běžně luštěniny, s tím, že solíme jemně a nepřeháníme to s octem.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Hurá! 8-mi letému synovi chutnalo, konečně snědl něco s luštěninama! 🙂
Výborná polévka 😊 Udělala jsem ji hustější, než jsem chtěla, ale nechtělo se mi přelévat do většího hrnce kvůli naředění 😀