Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Luxusní hrachová polévka s dýní

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Hrachovka je naše oblíbená polévka. V téhle verzi nenadýmá, je rychle hotová a neskutečně dobrá. Do chladných nevlídných dnů hotové potěšení pro oko i mlsné jazýčky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 500 g dýně hokkaido (cca 1/2 dýně)
  • hrnek vývaru/vody
  • 400 g vařeného hrachu
  • 100 g vody z hrachu
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 2 lžičky majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • jablečný ocet
  • umeocet/jablečný ocet
  • na ozdobení: jarní cibulka

Janu trápila bolestivá artróza, astma, 30 kg nadváhy a řada dalších potíží. V létě už se sotva ploužila a s novopečen...

Jak připravit krémovou hrachovou polévku

  1. Cibuli i dýni (i se slupkou) pokrájíme na větší kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se špetkou soli.
  3. Přidáme dýni, podlijeme vývarem/vodou a dusíme pod pokličkou 10-15 minut do změknutí. Pro kontrolu píchneme vidličkou.
  4. Když je dýně měkoučká, přidáme hrách, vodu z hrachu a společně prohřejeme.
  5. Na závěr přidáme majoránku a česnek a rozmixujeme do hladkého krému.
  6. Podle potřeby můžeme přidat vývar, pokud je polévka až příliš hustá.
  7. Podle chuti přidáme umeocet nebo jablečný ocet, ale nejprve ochutnejte, třeba vám bude chutnat sladká verze bez dochucení octem.
  8. Na závěr ozdobíme nasekanou jarní cibulkou a zdravý oběd je hotový.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Hustotu dolaďte podle své představy. Roli hraje také to, jak máte uvařený hrách. Já většinou hrách rozvařím na kaši, takže nemusím dávat tolik vody.
  • V této polévce jsem použila suchý hrách žlutý předem uvařený v tlakovém hrnci. Můžete použít i zelený, ale polévka bude mít jinou barvu.
  • Polévka je před přidáním octa velmi sladká, někdo to má rád, takže než dáte ocet, ochutnejte, možná nebude potřeba. Naopak, máte-li rádi kyselejší, můžete ještě přidat i trochu jablečného octa. Já dávám docela dost od obou, ale chutná mi i verze bez nich.
  • Poměr hrachu a dýně záleží na vás – chcete-li mít polévku sytější a hrachovější, uberte dýni a naopak. Já nedělám čistě hrachovou, aby byla polévka stravitelnější.

Obměna

  • Dýni můžete použít i jinou. Pokud bude vodovitější a méně masitá, tak dejte méně vody nebo přidejte více hrachu.
  • Místo majoránky můžete do polévky dát bylinky a místo česneku zázvorovou šťávu.
  • Pokud chcete polévku smetanovou, zamíchejte do ní několik lžic rostlinné smetany.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku pokud už jedí běžně luštěniny, s tím, že solíme jemně a nepřeháníme to s octem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

94 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

baradkova
24. 10. 2024

Hurá! 8-mi letému synovi chutnalo, konečně snědl něco s luštěninama! 🙂

Výborná polévka 😊 Udělala jsem ji hustější, než jsem chtěla, ale nechtělo se mi přelévat do většího hrnce kvůli naředění 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...
27
32

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.