- svazeček zeleného chřestu
- 1 červená cibule
- 1 žlutá cibule
- 1 cuketa
- 1/2 litru vývaru/vody
- 1 bobkový list
- 3 stonky čerstvého kopru
- 1 stonek čerstvého rozmarýnu
- umeocet a jablečný ocet na dochucení
- rostlinná smetana
- olej
- sůl
- sojová omáčka
Jak připravit cuketovou krémovou polévku s restovaným chřestem
- Dáme ohřát vývar, omyjeme cuketu a oloupeme cibule, nasekáme kopr.
- Dáme vařit vodu na chřest.
- V hrnci zpěníme na oleji bílou cibuli pokrájenou na větší kostky se solí.
- Přidáme na větší kostky pokrájenou cuketu i se slupkou a společně krátce orestujeme.
- Po chvíli zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a necháme vařit.
- Mezitím opláchneme chřest, ukrojíme hlavičky, odložíme stranou, odkrojíme tvrdé části stonků.
- Chřest dáme vařit na 5 minut do vody se špetku soli.
- Vyndáme ho a necháme vychladnout, abychom ho mohli pokrájet.
- Červenou cibuli pokrájíme na větší proužky a orestujeme se solí na pánvičce s olejem.
- Přidáme na špalíčky pokrájený vychladlý chřest včetně odložených hlaviček.
- Nasekáme rozmarýn na drobno a přihodíme k chřestu.
- Zakápneme sojovou omáčkou a necháme za občasného míchání orestovat do křupava.
- Vypneme hrnec s cuketou a rozmixujeme do hladka. Podle potřeby přidáme vývar.
- Polévku dochutíme umeocetem, jablečným octem a smetanou. Na závěr přidáme kopr.
- Když je chřest orestovaný, vypneme ho a podáváme ho na vrch polévky jako křupavou ozdobu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Zní to možná složitě, když se to píše krok po kroku, ale bylo to vcelku snadné a rychlé: V jednom hrnci cuketa s cibulí na krémový základ, ve druhém se restuje krátce povařený chřest a pak se to dá do jednoho talíře :-)
- Ušetříte si hrnec na vaření chřestu, když ho přidáte na chvíli do hrnce, ve kterém se vaří něco jiného.
- Vývar nedávám hned celý, abych neměla polévku příliš řídkou. Doředit se dá vždycky.
- Cuketu neloupu, protože mi zabarvení do zelena nevadí, navíc slupka je plná vlákniny a vitamínů.
- Jestli chcete polévku světlounce bílou, tak cuketu oloupejte.
- Pokročilým bude chutnat i bez smetany.
Obměna
- Místo cukety můžete použít jinou sezónní zeleninu. Na bílou polévku se hodí petržel, pastiňák, květák, celer a kedluben.
- Rozmarýn a kopr můžete nahradit jinými čerstvými oblíbenými bylinkami.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku.
- Menším dětem ubíráme sůl a olej, nedáváme restovaný chřest.
- Pro děti mladší 1 roku připravujeme vše jen ve vodě, bez soli a oleje.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborná polévka, chutnala celé rodině 👍
Pane Bože MANA NEBESKÁ , Smetana ani nebyla třeba , jak se to pomixovalo aaaaaaah mnamkaaaaa ♥️♥️♥️