- 1 cibule
- 3 petržele
- 3 topinambury (nemusí být)
- 1,5 jablka
- 1/2 lžičky rozmarýnu
- 1 lžička majoránky
- zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
- olej
- sůl
Jak připravit smetanovou omáčku z petržele, topinambur a jablek
- Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak pastiňák a topinambury, jablka oloupeme a zbavíme jadřinců.
- Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
- Přidáme zbývající zeleninu a společně chvíli restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
- Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 15 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
- Na poledních 5 minut přidáme jablka.
- Odstavíme a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
- Podáváme.
Praktické
- Petržele je nejvíc, jablek asi poloviční množství oproti petrželi, topinambur asi polovina jablek.
- Pokud máte omáčku příliš řídkou, zahustěte ji pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíce škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí.
Obměna
- Topinambury můžete vynechat nebo nahradit jednou petrželí. Jsou sladké a po mixování krémové, někdo jejich chuť ale nemá rád.
- Petržel skvěle nahradí ještě sladší a voňavější pastiňák.
- Bylinky můžete podle chuti vyměnit za tymián, bazalku apod.
- Pokud potřebujeme, můžeme doladit rostlinnou smetanou, umeoctem a jablečným octem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Kombinujeme
- Omáčka perfektně zastoupí jiné smetanové omáčky. Díky jablkům je jemná a nasládlá.
- Hodí se k vařeným obilovinám, stejně jako ke knedlíkům.
- Dá se použít i jako dip k syrové zelenině.
Děti
- Omáčku můžete podávat už nejmenším dětem, pouze do roka nesolíme a nedáváme olej, připravíme tedy jen ve vývaru.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dnes jsem omáčku použila k pečené hrachové sekané, s batátovýma knedlíčkama a bylo to prostě luxusní😋
Fakt výborná omáčka! Dneska jsem ji přidala k sedláckým kroupám a napařené zelenině ( mrkev, kapustičky, brokolice ) a hodilo se to skvěle :)