- dýně (hokkaido nebo máslová)
- kapustičky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sladu nebo javorového sirupu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka mletého muškátového oříšků (není nutné)
- hrst pekanových nebo vlašských ořechů
- větší špetka sušeného tymiánu
- sůl
Jak připravit sladkou pečenou zeleninu se skořicí
- Dýni nakrájíme na kostky (máslovou je třeba oloupat, hokkaido není třeba loupat) a kapustičky na půlky nebo čtvrtky (dle velikosti kapustiček).
- Zeleninu smícháme se špetkou soli, olejem, sladem, skořicí, tymiánem a muškátovým oříškem.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 20-30 minut.
- V polovině pečení zeleninu promícháme.
- 10 minut před koncem pečení přidáme ořechy.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Tato připravená zelenina je výtečná i jen tak samotná (třeba s dipem, oříškovým nebo semínkovým máslem nebo jinou zálivkou), v salátu (např. spolu s rukolou, tahini zálivkou a uvařenou cizrnou nebo fazolemi), v buddha bowl, nebo ji můžeme zkombinovat s těstovinami či jakoukoliv vařenou obilovinou a luštěninou.
Obměna
- Místo dýně můžete použít i batát, přidat řepu, mrkev aj.
- Kapustičky lze úplně vynechat.
Děti
- Takto připravená zelenina je vhodná pro děti od 1,5 roku. Opatrně ale s ořechy a snížíme množství oleje.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ó, to byla mňamka, po podzimním výšlapu
Výtečné. Udělala jsem ještě mrkev, jáhly a hummus. 2 ze tří mých dětí jedly i kapustičky😊.