Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak připravit švestkový pudink
- Švestky umyjeme a vypeckujeme. Čtyři necháme stranou na ozdobu, dvacet budeme vařit.
- Hrnek vody dáme vařit se špetkou soli. Do vroucí vhodíme švestky a hrozinky, pár minut povaříme, až švestky zčervenají a jejich vnitřek zoranžoví. Stačí dvě tři minuty. Pak obsah hrnce trochu pomixujeme ponormým mixérem.
- V druhém hrnku studené vody mezitím rozmícháme kukuřičný škrob na bílou vodu bez hrudek.
- Přilejeme škrobovou vodu do hrnce s pomixovanými švestkami a za stálého míchání na mírném plameni vaříme do zhoustnutí jako pudink. Opět stačí dvě tři minutky a je hotovo. Ochutnejte, zda je dezert pro vás dost sladký a případně doslaďte.
- Vzniklý krém přelijeme do připravených mističek a můžeme buď podávat horké posypané troškou skořice, nebo necháme vychladit a ztuhnout, pak podáváme jako osvěžující chlazený dezert s lístečkem máty.
Praktické
- Dezert skladujte v lednici a během tří dnů zkonzumujte.
- Pokud byste chtěli krém řidší než jako hutný pudink, přidejte vodu. Pokud byste chtěli dezert hustý, aby šel vyklopit a držel tvar, přidejte škrob.
- Pokud máte velmi zralé sladké švestky, nebude potřeba přidávat rozinky nebo jen malinko.
- Oslaďte si podle potřeby. Začátečníci většinou potřebují přidat na sladké chuti, proto jsou v receptu rozinky, které já standardně nedávám. Osladit také můžete sladem, pokud nejste celiak, ovocným koncentrátem nebo obilným sirupem.
Obměna
- Švestky nemixujte, ale pokrájejte na malé kousky. V krém pak budete mít patrné kousíčky ovoce. Kdo kousky nechce, může naopak rozmixovat ovoce zcela do hladka a po ovoci nebude ani památky, bude jen hladký krém. Obě varianty jsou moc dobré.
- Místo rozinek můžete dát jakékoli jiné sušené sladké ovoce (křížaly, datle apod.).
Děti
- Dezert můžeme dávat dětem od jednoho roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Fakt vynikající!😋chutnalo moc všem, měli jsme jako odpolední svačinu. Moc díky za recept!
Moc díky za tip. Dnes jsem vyzkoušela a je to mňamka. Krásný den👍🙂