Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Luxusní zeleninový krém s medvědím česnekem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro
děti od 2 let

Zaujal tě recept na krémovou polévku ze zeleniny a medvědího česneku? Čeká tě snadná a chutná příprava s jarními ingrediencemi. Navíc se dozvíš tipy na variace a vhodné podání pro děti!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 450 g kedlubny
  • 70 g medvědího česneku
  • 700 ml horkého vývaru nebo vody
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • rostlinná smetana
  • umeocet
  • na ozdobení: violka vonná

Neměla jsem představu, jak dlouho vydržím stravovat se jinak. Šest týdnů ale uteklo jako voda, shodila jsem pěkných p...

Recept na krémovou polévku z kedlubny a medvědího česneku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli na kostičky a kedluben na větší kostky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli, osolíme a orestujeme do zlatova.
  3. Přidáme pokrájený kedluben, promícháme společně, aby se trochu orestoval a zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
  4. Vaříme asi 15 minut, aby kedluben změkl a šel rozmixovat. V mezičase nasekáme medvědí česnek na drobno a necháme stranou.
  5. Odstavíme vařený kedluben a rozmixujeme ve stolním mixéru do hladka. Podle potřeby přidáme vývar, aby polévka měla krémovou konzistenci.
  6. Přidáme nasekaný medvědí česnek a krátce prohřejeme, aby změkl.
  7. Vypneme a podle chuti přidáme umeocet (cca 3 lžíce, ale raději ochutnejte) a smetanu (cca 4 lžíce).
  8. Pro radost z jara podáváme zdobené violkou vonnou nebo jinými jarními jedlými kvítky.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

    Praktické

    • Polévku můžeme vařit kratší dobu, pokud máme čerstvý měkký kedluben, bude do 10 minut uvařený. Pokud je starší, může se vařit o něco déle.
    • Vývaru dejte tolik, aby vám vyhovovala konzistence. Je snazší přilít a naředit než naopak.
    • I mírně dřevnatý kedluben můžete do polévky dát, pokud máte výkonný mixér. Já používám kedluben gigant, který jsme sklízeli na podzim a byl celou dobu ve sklepě a polévka je výborná, přestože už začínal dřevnatět.
    • Protože se polévka mixuje, není nutné krájet zeleninu nadrobno, klidně stačí větší kusy.
    • Pokud máte potíže s cibulí a smažením, nepřipravujte zeleninu na oleji, ale vložte ji rovnou do vroucího vývaru a po uvaření rozmixujte na krém.
    • Čím více umeocta, tím kyselejší a slanější polévka bude, čím více smetany, tím bělejší a jemnější bude.
    • Čím více medvědího česneku, tím pikantnější bude polévka. Já dávám dvě velké hrsti viz suroviny, ale mohlo by se dát i více.
    • Rostlinná smetana do krémové polévky se mi nejlépe osvědčila sójová.

    Obměna

    • Medvědí česnek můžeme na závěr do polévky rozmixovat a v polévce pak nebudou kousky.
    • Místo umeocta můžete použít citrón nebo jablečný ocet.
    • Místo medvědího česneku můžete použít rukolu.
    • Violku můžete vynechat, nahradit jinými jedlými květy, bazalkou nebo můžete použít klíčky či výhonky mladých zelenin.

    Děti

    • Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku, ale nepřeháníme to s česnekem a necháme ho trochu prohřát, aby nebyl ostrý. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.
    • Dětem do jednoho roku rozmixujeme vše společně včetně medvědího česneku s připavujeme bez soli a bez oleje.

    🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

    Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    21 lidí už poděkovalo za článek.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Vyzkoušejte také

    Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

    Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

    Kopřivová krémová polévka

    Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...
    28
    32

    Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

    Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...
    8
    4

    Kedlubnová krémová HIT polévka

    Vydatná jemná krémová obědová polévka, vhodná i při histaminové intoleranci.

    Luxusní hrachová polévka s dýní

    Hrachovka je naše oblíbená polévka. V téhle verzi nenadýmá, je rychle hotová a neskutečně dobrá. Do chladných nevlídných dnů hotové potěšení pro oko i mlsn...

    Polévka z bílého chřestu jinak

    Tradiční chřestová polévka ve zdravé verzi.