- 1 cibule
- 450 g kedlubny
- 70 g medvědího česneku
- 700 ml horkého vývaru nebo vody
- 1 lžíce oleje
- sůl
- rostlinná smetana
- umeocet
- na ozdobení: violka vonná
Recept na krémovou polévku z kedlubny a medvědího česneku
- Dáme ohřát zeleninový vývar. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli na kostičky a kedluben na větší kostky.
- V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli, osolíme a orestujeme do zlatova.
- Přidáme pokrájený kedluben, promícháme společně, aby se trochu orestoval a zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
- Vaříme asi 15 minut, aby kedluben změkl a šel rozmixovat. V mezičase nasekáme medvědí česnek na drobno a necháme stranou.
- Odstavíme vařený kedluben a rozmixujeme ve stolním mixéru do hladka. Podle potřeby přidáme vývar, aby polévka měla krémovou konzistenci.
- Přidáme nasekaný medvědí česnek a krátce prohřejeme, aby změkl.
- Vypneme a podle chuti přidáme umeocet (cca 3 lžíce, ale raději ochutnejte) a smetanu (cca 4 lžíce).
- Pro radost z jara podáváme zdobené violkou vonnou nebo jinými jarními jedlými kvítky.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Polévku můžeme vařit kratší dobu, pokud máme čerstvý měkký kedluben, bude do 10 minut uvařený. Pokud je starší, může se vařit o něco déle.
- Vývaru dejte tolik, aby vám vyhovovala konzistence. Je snazší přilít a naředit než naopak.
- I mírně dřevnatý kedluben můžete do polévky dát, pokud máte výkonný mixér. Já používám kedluben gigant, který jsme sklízeli na podzim a byl celou dobu ve sklepě a polévka je výborná, přestože už začínal dřevnatět.
- Protože se polévka mixuje, není nutné krájet zeleninu nadrobno, klidně stačí větší kusy.
- Pokud máte potíže s cibulí a smažením, nepřipravujte zeleninu na oleji, ale vložte ji rovnou do vroucího vývaru a po uvaření rozmixujte na krém.
- Čím více umeocta, tím kyselejší a slanější polévka bude, čím více smetany, tím bělejší a jemnější bude.
- Čím více medvědího česneku, tím pikantnější bude polévka. Já dávám dvě velké hrsti viz suroviny, ale mohlo by se dát i více.
- Rostlinná smetana do krémové polévky se mi nejlépe osvědčila sójová.
Obměna
- Medvědí česnek můžeme na závěr do polévky rozmixovat a v polévce pak nebudou kousky.
- Místo umeocta můžete použít citrón nebo jablečný ocet.
- Místo medvědího česneku můžete použít rukolu.
- Violku můžete vynechat, nahradit jinými jedlými květy, bazalkou nebo můžete použít klíčky či výhonky mladých zelenin.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku, ale nepřeháníme to s česnekem a necháme ho trochu prohřát, aby nebyl ostrý. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.
- Dětem do jednoho roku rozmixujeme vše společně včetně medvědího česneku s připavujeme bez soli a bez oleje.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Buďte první, kdo napíše komentář