Maca – peruánský ženšen
Ve starověké kultuře Inků byla maca uctívána pro svou schopnost zvyšovat sílu, energii a výdrž. Není tedy divu, že se jí také přezdívá peruánský ženšen. A co že to ta maca je? Maca patří mezi brukvovitou zeleninu příbuznou brokolici, květáku, zelí nebo kapustě. Je známá především v podobě prášku, který se získává umletím usušeného kořene. Existují tři druhy macy, z nichž každý má své vlastní zdravotní přínosy. Žlutá je nejoblíbenější druh a je spojena s většinou zdravotních výhod. Černá maca je méně známá a bylo prokázáno, že zvyšuje počet a pohyblivost mužských spermií. Červená maca je nejvzácnější, pomůže například chránit před rakovinou prostaty a má pozitivní vliv na strukturu a hustotu kostí.
Léčivý adaptogen
Velkou předností macy je, že dokáže podpořit jak fyzické, tak duševní zdraví. Patří totiž mezi tzv. adaptogeny. Adaptogeny snižují hladinu stresových hormonů ve vaší krvi a pomáhají vám snáze a lépe se „přizpůsobit“ obtížným situacím tím, že uklidňují nebo stimulují. Kromě toho je bohatá především na antioxidanty, vitamín C, zinek, mangan, železo, měď.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Mezi hlavní léčivé vlastnosti macy patří:
- Dodává energii, zlepšuje vytrvalost a výkon (je velmi oblíbená mezi sportovci).
- Zlepšuje náladu a podporuje duševní zdraví. Pomůže i s depresemi.
- Pomáhá tělu se stresem (jak na fyzické, tak duševní úrovni).
- Podporuje hormonální rovnováhu – poradí si s menstruačními obtížemi nebo anémií.
- Podporuje plodnost (jak u mužů, tak u žen).
- Podporuje libido.
- Chrání naši pokožku před volnými radikály a UV zářením.
- Pomáhá ženám během menopauzy a zmírňuje její příznaky. Poradí si s návaly horka, výkyvy nálad, úzkostmi, problémy se spánkem a přispívá k navrácení vnitřní harmonie a rovnováhy.
- Podporuje zdravý vzhled a odolnost naší pleti, urychluje také hojení kůže.
- Podporuje imunitní systém.
- Je také výborná pro náš mozek – zlepšuje paměť.
- Působí protizánětlivě.
Maca v kuchyni
Macu můžete užívat v podobě čistého prášku nebo tabletek. Na rozdíl od spousty superpotravin chutná velmi dobře – má sladkou karamelovo-oříškovou chuť. Je vhodná do vody, smoothie, na tzv. superfood/adaptogení latte, můžete ji přidat do dezertů nebo také do kaše.
Je to jen doplněk
“Jako o všech těchto super potravin, je potřeba si uvědomit, že je to doplněk,” dodává Eva Cikytová, autorka projektu Jíme Jinak. “Má tedy jen doplnit to, co běžně děláme pro své zdraví. Urychlit některé procesy, doplnit určitou esenci. Ačkoli prodejci chválí macu a další prostředky jako zaručenou cestu k vyléčení některých neduhů, dokud budeme ze svého těla dělat popelnici a dávat o sebe nevhodné jídlo, ani černá, ani červená maca nás nezachrání. Z mé zkušenosti s neplodností, únavou, anemií nebo zánětlivými onemocněními můžu říct, že většina klientů, kteří s námi změnili jídelníček, macu neužívali a nepotřebovali. Důležité bylo vynechat nevhodné potraviny a začít jíst kvalitní pestrou stravu, jak to učíme v našich kurzech. Kdo neví, které potraviny to jsou a jak začít, tak může mrknout do stejnojmenného kurzu Jak začít, který je zdarma.”
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář