- 1 hrnek loupané červené nebo žluté čočky
- 1/2 hrnku kvalitního olivového oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- 1-2 lžíce umeocta (nebo sůl dle chuti)
- případně pepř
Jak připravit majonézu z červené čočky
- Červenou čočku propláchneme a uvaříme ji ve 2 hrncích vody doměkka (na kaši).
- V blenderu nebo pomocí šlehače vyšleháme uvařenou čočku a postupně přidáváme olej.
- Ochutíme citronem a umeoctem a ještě vyšleháme.
- Ochutnáme, případně dochutíme.
- Přemístíme do misky a můžeme konzumovat.
- Uchováváme v chladu max 5 dní.
Praktické
- Tuto “majonézu” můžete použít všude tam, kde byste dali klasickou majonézu nebo tofunézu – do zeleninových salátů, k pečené nebo napařené zelenině, do “bramborového salátu“, do hamburgeru, obložených baget, sendvičů atp.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to - Pokud máte problémy s játry, raději olej nekonzumujte syrový, ale do jídla ho zpracujte tepelně. Na oleji v receptu osmažte cibulku a přidejte do mixéru k ostatním ingrediencím a vyšlehejte majonézu.
Obměna
- Kdo má rád může přidat i pepř.
- Místo umeocta můžete dát sůl.
- Dochutit ji můžete hořčicí, syrovou šalotkou a kyselými okurkami.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Uff, na umeocet si asi nezvyknu 😵💫. Myslim ze priste tam radsi tu sul. Ae ten ocet se s tim panenskym olivacem desne tluce
Luxusní recept, udělala jsem ji hustší (jako náhrada za “maso”) a uvařila k tomu bulgur se slunečnicovými semínky a k tomu napařenou brokolici. Luxusní oběd :) a přitom rychlý a jednoduchý. Jediné mínus za mě, že to byla doba než jsem to dostala z nádoby G21 :D