- 1 hrnek pomletého máku
- 1 hrnek nastrouhané mrkve
- ¾ hrnku rozinek / datlí
- 1 hrnek uvařených jáhel
- mořská řasa kombu (velikost poštovní známky; není nutná)
- 2 – 3 lžíce rýžového sirupu
- kokos (dle potřeby)
- sůl
- lžíce mirinu
- 1 hrnek vroucí vody
Jak vyrobit kuličky z máku nebo makovou náplň
- Rozinky spaříme vroucí vodou a necháme 10 minut nabobtnat s troškou mirinu.
- Mák, kombu, mrkev a přecezené rozinky vaříme se špetkou soli na mírném ohni cca 20 – 30 minut. Rozinky jsou mokré, takže voda nebude nejspíš potřeba dolívat, ale přesto hlídáme množství tekutiny a občas promícháme. V případě potřeby dolijeme namáčecí vodou z rozinek.
- Jáhly propláchneme ve vlažné vodě a dáme vařit v dvojnásobném množství vody se špetkou soli do změknutí, cca 20 minut. Během vaření jáhly nemícháme, aby se nám nepřipálily.
- Po uvaření obě směsi rozmixujeme tak, aby vznikla hustá pasta (lze přidat kokos).
- Na závěr dosladíme rýžovým sirupem.
- Tvoříme kuličky a obalujeme je v lehce opraženém kokosu (pro efektní barvu můžeme zakápnout šťávou z červené řepy) nebo pomletých oříšcích / semínkách.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Takto připravené makové těsto můžeme použít jako náplň do štrůdlu (např. těsto z: 2 hrnky celozrnné špaldové mouky, ¼ hrnku oleje, ½ hrnku vody, sůl).
- Tyto kuličky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
- Pokud chcete kuličky barevné, můžete přidat přírodní barvivo.
- Připravujeme těsně před Vánoci a skladujeme v lednici, viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc. Vydrží cca 5 dní.
Obměna
- Mirin můžete nahradit rumem.
- Místo rýžového sirupu můžete použít jakýkoliv jiný přírodní sirup nebo slad.
Děti
- Kuličky jsou vhodné pro děti od 1 roku, ale vynecháme mirin (rum).
Zajímavé informace
- Datle mají vysoký obsah železa, vitamínu B1, B5, hořčíku, draslíku, vlákniny a hormonu tryptofanu, díky čemuž podporují čilost, vitalitu a soustředění a dobrý spánek. Výborně pomůžou i při chudokrevnosti či stresu a působí také jako mírné afrodisiakum.
- Mák je vynikajícím zdrojem vápníku, hořčíku, manganu, železa a vitamínů E a B1. Skvěle podporuje růst a krásu vlasů a nehtů, zklidňuje nervovou soustavu, tlumí bolesti hlavy, pomáhá při stresu, duševní nerovnováze a podporuje dobrý spánek.
- Mořské řasy obsahují 10x až 20x více minerálů než zelenina. Mimořádně cenný je obsah vápníku. Některé druhy (hiziki, wakame, nori) mají až 14x více vápníku než mléko. Zatímco vápník z mléka je pro lidský organismus obtížně využitelný, z řas si ho bereme beze zbytku. Navíc minerály a enzymy obsažené v řasách napomáhají tělu při rozpouštění tuku a hlenu, vznikajících nadměrnou spotřebou kyselinotvorných potravin, jako je maso, rafinovaný cukr, mléko, mléčné a moučné výrobky (z bílé mouky).
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Datle se davají místo rozinek nebo oboji. V popisu postupu jsou jeh rozinky.
Chuťově jsou dobré, ale neztuhlo to. Zitra budu dělat štrůdl.