Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Vánoční cukroví

Nepečené makové kuličky nebo maková náplň

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Dodají vám potřebnou energii, jsou plné živin, jednoduché na přípravu a navíc chuťově výborné. Jsou skvělou svačinkou na výlety, do školy nebo do práce. Těchto kuliček si můžete do zásoby udělat více. V chladu a uzavřené nádobě vydrží 4 – 5 dnů, pokud nebudou dříve snědeny. Uspokojí chutě na sladké nejen u dětí, ale i u dospělých. Do výroby kuliček se rády zapojí i samotné děti – vyzkoušeno.

Ingredience
  • 1 hrnek pomletého máku
  • 1 hrnek nastrouhané mrkve
  • ¾ hrnku rozinek / datlí
  • 1 hrnek uvařených jáhel              
  • mořská řasa kombu (velikost poštovní známky; není nutná)
  • 2 – 3 lžíce rýžového sirupu
  • kokos (dle potřeby)
  • sůl
  • lžíce mirinu
  • 1 hrnek vroucí vody
 

Roky jsem se potýkala s migrénami, oslabenou imunitou, trávicími potížemi. Od 45 let jsem začala nenápadně tloustnout...

Jak vyrobit kuličky z máku nebo makovou náplň

  1. Rozinky spaříme vroucí vodou a necháme 10 minut nabobtnat s troškou mirinu.
  2. Mák, kombu, mrkev a přecezené rozinky vaříme se špetkou soli na mírném ohni cca 20 – 30 minut. Rozinky jsou mokré, takže voda nebude nejspíš potřeba dolívat, ale přesto hlídáme množství tekutiny a občas promícháme. V případě potřeby dolijeme namáčecí vodou z rozinek.
  3. Jáhly propláchneme ve vlažné vodě a dáme vařit v dvojnásobném množství vody se špetkou soli do změknutí, cca 20 minut. Během vaření jáhly nemícháme, aby se nám nepřipálily.
  4. Po uvaření obě směsi rozmixujeme tak, aby vznikla hustá pasta (lze přidat kokos).
  5. Na závěr dosladíme rýžovým sirupem.
  6. Tvoříme kuličky a obalujeme je v lehce opraženém kokosu (pro efektní barvu můžeme zakápnout šťávou z červené řepy) nebo pomletých oříšcích / semínkách. 
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Takto připravené makové těsto můžeme použít jako náplň do štrůdlu (např. těsto z: 2 hrnky celozrnné špaldové mouky, ¼ hrnku oleje, ½ hrnku vody, sůl).
  • Tyto kuličky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Pokud chcete kuličky barevné, můžete přidat přírodní barvivo.
  • Připravujeme těsně před Vánoci a skladujeme v lednici, viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc. Vydrží cca 5 dní.

Obměna

  • Mirin můžete nahradit rumem.
  • Místo rýžového sirupu můžete použít jakýkoliv jiný přírodní sirup nebo slad.

Děti

  • Kuličky jsou vhodné pro děti od 1 roku, ale vynecháme mirin (rum).

Zajímavé informace

  • Datle mají vysoký obsah železa, vitamínu B1, B5, hořčíku, draslíku, vlákniny a hormonu tryptofanu, díky čemuž podporují čilost, vitalitu a soustředění a dobrý spánek. Výborně pomůžou i při chudokrevnosti či stresu a působí také jako mírné afrodisiakum.
  • Mák je vynikajícím zdrojem vápníku, hořčíku, manganu, železa a vitamínů E a B1. Skvěle podporuje růst a krásu vlasů a nehtů, zklidňuje nervovou soustavu, tlumí bolesti hlavy, pomáhá při stresu, duševní nerovnováze a podporuje dobrý spánek. 
  • Mořské řasy obsahují 10x až 20x více minerálů než zelenina. Mimořádně cenný je obsah vápníku. Některé druhy (hiziki, wakame, nori) mají až 14x více vápníku než mléko. Zatímco vápník z mléka je pro lidský organismus obtížně využitelný, z řas si ho bereme beze zbytku. Navíc minerály a enzymy obsažené v řasách napomáhají tělu při rozpouštění tuku a hlenu, vznikajících nadměrnou spotřebou kyselinotvorných potravin, jako je maso, rafinovaný cukr, mléko, mléčné a moučné výrobky (z bílé mouky).

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jana se změnou stravy zbavila zdravotních potíží. Zdravé jídlo ji natolik nadchlo, že se rozhodla začít stravu studovat. Absolvovala kurzy v Čechách i v zahraničí a nadšeně vymýšlí nové recepty, o které se s vámi dělí na našich stránkách.

39 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zacpalova
28. 8. 2024

Datle se davají místo rozinek nebo oboji. V popisu postupu jsou jeh rozinky.

Chuťově jsou dobré, ale neztuhlo to. Zitra budu dělat štrůdl.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rumové kuličky (bez lepku, raw)

Jednoduché, rychlé a luxusní rumové kuličky, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...

Tahini placičky

Velmi rychlé sušenky, sladkost na poslední chvíli, k jejich přípravě potřebujete jen pár ingrediencí a výsledek je chuťově zajímavý a moc dobrý.

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...