- 15 g mletého máku
- 15 g mletého lněného nebo chia semínka
- 100 ml rostlinného mléka
- 100 g směsi ořechů/semínek (např. mandle, vlašské, slunečnice, kokos)
- 150 g směsi sušeného ovoce (např. rozinky, křížaly, brusinky, datle)
- 1-2 lžičky skořice
- 1 lžička nastrouhané kůry z BIO citrónu
- špetka vanilky
- 1 lžíce mirinu/rumu
- špetka soli
- čokoládová poleva
Jak připravit bezlepkové marokánky
- Nasekáme si nahrubo ořechy a sušené ovoce.
- Pokud nemáme, tak nameleme mák a rozmixujeme chia nebo lněná semínka na mouku.
- Do hrnce nalijeme 100 ml mléka, nasypeme mletý mák, špetku soli a lněnou/chia mouku.
- Přivedeme k varu, snížíme plamen na minimum a mícháme, než se vytvoří hustá hmota. Pokud by byla moc hustá, přilijeme ještě trošku (max 50 ml) mléka. Pokud řídká, přidejte strouhaný kokos.
- Vypneme plamen a přidáme všechny ostatní ingredience a pořádně zamícháme.
- Z těsta tvoříme pomocí placičky na pečícím papíře.
- Pečeme cca 15-20 minut na 150°C.
- Vypneme a necháme zchládnout.
- Na čokoládu si na mírném plameni rozehřejeme olej, přilijeme sladidlo a postupně sypeme karob nebo kakao.
- Mícháme, až vznikne hladká čokoláda.
- Poté potřeme jednu stranu marokánek čokoládou.
- Necháme ztuhnout.
- Skladujeme v chladu.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Pokud by výsledné těsto bylo řidší, přisypte do něj strouhaný kokos, aby se zahustilo.
- Tyto marokánky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
- Skladujte v lednici v uzavřené krabičce (na balkoně by mohla čokoláda vlivem mrazů zešednout) viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.
Obměna
- Místo chia/lněné mouky můžete dát kokosovou nebo mandlovou mouku.
- Pokud vám nevadí kombinace obilovina + ovoce, klidně použijte mouku obilnou – například pohankovou, jáhlovou, rýžovou, celozrnnou pšeničnou, špaldovou aj.
- Směsi semínek, oříšků a ovoce volte dle vašich zásob a chuti. Do marokánků se hodí jakékoliv sušené ovoce, oříšky a semínka.
- My máme rádi v marokáncích také nahrubo strouhané, vymačkané jablíčko/hrušku. Je třeba dobře vymačkat šťávu (vypijte nebo použijte na jiný recept), aby zbytečně nenaředila těsto.
- Mléko můžete vyměnit za vodu.
Děti
- Marokánky jsou vhodné pro děti od 1 roku, ale místo kakaa jim raději dáváme polevu s karobem.
- Pokud ale dítě jí běžně sladkosti, bez obav mu můžeme dát tyto zdravé marokánky.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Mě se povedly, jsou moc dobre😋. Taky mě při výrobě napadlo, že hmoty bude málo na všechny ty oříšky a sušené ovoce, ale stačilo. Jinak jsem je ale pekla minimálně 45 min. a ještě jsem v troubě i obracela.
Měla jsem z toho obavy, jak to bude držet pohromadě, ale krásně se upekly a jsou naprosto výborné!!!! Mňam 😋 a oproti klasickým marokánkám jsou výlučně ze zdravých ingrediencí 👍