- 15 g mletého máku
- 15 g mletého lněného nebo chia semínka
- 100 ml rostlinného mléka
- 100 g směsi ořechů/semínek (např. mandle, vlašské, slunečnice, kokos)
- 150 g směsi sušeného ovoce (např. rozinky, křížaly, brusinky, datle)
- 1-2 lžičky skořice
- 1 lžička nastrouhané kůry z BIO citrónu
- špetka vanilky
- 1 lžíce mirinu/rumu
- špetka soli
- čokoládová poleva
Jak připravit bezlepkové marokánky
- Nasekáme si nahrubo ořechy a sušené ovoce.
- Pokud nemáme, tak nameleme mák a rozmixujeme chia nebo lněná semínka na mouku.
- Do hrnce nalijeme 100 ml mléka, nasypeme mletý mák, špetku soli a lněnou/chia mouku.
- Přivedeme k varu, snížíme plamen na minimum a mícháme, než se vytvoří hustá hmota. Pokud by byla moc hustá, přilijeme ještě trošku (max 50 ml) mléka. Pokud řídká, přidejte strouhaný kokos.
- Vypneme plamen a přidáme všechny ostatní ingredience a pořádně zamícháme.
- Z těsta tvoříme pomocí placičky na pečícím papíře.
- Pečeme cca 15-20 minut na 150°C.
- Vypneme a necháme zchládnout.
- Na čokoládu si na mírném plameni rozehřejeme olej, přilijeme sladidlo a postupně sypeme karob nebo kakao.
- Mícháme, až vznikne hladká čokoláda.
- Poté potřeme jednu stranu marokánek čokoládou.
- Necháme ztuhnout.
- Skladujeme v chladu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud by výsledné těsto bylo řidší, přisypte do něj strouhaný kokos, aby se zahustilo.
- Tyto marokánky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
- Skladujte v lednici v uzavřené krabičce (na balkoně by mohla čokoláda vlivem mrazů zešednout) viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.
Obměna
- Místo chia/lněné mouky můžete dát kokosovou nebo mandlovou mouku.
- Pokud vám nevadí kombinace obilovina + ovoce, klidně použijte mouku obilnou – například pohankovou, jáhlovou, rýžovou, celozrnnou pšeničnou, špaldovou aj.
- Směsi semínek, oříšků a ovoce volte dle vašich zásob a chuti. Do marokánků se hodí jakékoliv sušené ovoce, oříšky a semínka.
- My máme rádi v marokáncích také nahrubo strouhané, vymačkané jablíčko/hrušku. Je třeba dobře vymačkat šťávu (vypijte nebo použijte na jiný recept), aby zbytečně nenaředila těsto.
- Mléko můžete vyměnit za vodu.
Děti
- Marokánky jsou vhodné pro děti od 1 roku, ale místo kakaa jim raději dáváme polevu s karobem.
- Pokud ale dítě jí běžně sladkosti, bez obav mu můžeme dát tyto zdravé marokánky.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Prvním dávka se snědla jen tak, bez čokolády 😆. Jak vlastně vydrží dlouho?
Mně to připadá celé naaranžované. Tohle nemohl nikdo ani vyzkoušet, natož aby mu to chutnalo. Zkoušel jsem to péct – katasrofa. Mléka (vody) bylo 2x tolik ještě málo a 2 lžičky skořice ?!!! Dal jsem prozíravě necelou půlku čl a nic jiného z toho není cítit!