Na těsto:
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 160 g pšeničné mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 30 g oleje
- 85 g rýžového mléka
- 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
Na náplň:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 40 g čerstvě mletého máku
- 6 sušených švestek
- 1 polévková lžíce mirinu
- 1 lžička rýžového sladu
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- 1 špetka cejlonské skořice
- 2 lžíce rýžového mléka
Jak připravit sušenky s makovou náplní
- Pomelte mák.
- Do kuchyňského robotu dejte sušené švestky, mletý mák, skořici, mirin, slad a mléko. Rozmixujte, abyste získali hustou směs. Vložte do mísy a přidejte strouhaný kokos. Promíchejte.
- Těsto připravte smícháním všech ingrediencí na těsto. Zpracujte, abyste získali elastické, pružné těsto.
- Pomocí pečícího papíru těsto rozválejte na tenko a vykrajujte kolečka.
- Umístěte náplň do středu každého kolečka, přikryjte dalším kolečkem a okraje dobře přitlačte. Poté upravte tvar do kuličky.
- Kuličky položte na pečící papír a pečte v troubě předehřáté na 190°C asi 17 minut, dokud povrch nezezlátne.
Praktické
- Těsto vyválejte za pomoci dvou pečících papírů, jinak podsypáváním zaválíte do těsta více mouky, než je třeba.
- Naplň nesmí být tekutá nebo řídká, jinak by vám vytekla ven.
- Jak vidíte z receptu, je použito malé množství sladu, kdo má rád sladké, musí dávku alespoň ztrojnásobit.
- Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
Obměna
- Mirin můžete vynechat.
Děti
- Dezert je vhodný pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo či sušenky, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Oblíbené sušenky přichází opět na scénu, dají trošku práce, ale pak jim to se mnou na gauči sluší 😁❤️
Tak musím potvrdit, že je to bašta… Já si tam asi příště místo sušených švestek dám povídka,aby to bylo vlhčí trochu víc….jinak to nemá chybu…. Pro nemilovníka máku jsem tam dala meruňkovou marmeládu bez cukru…chce to jen víc primačknout,aby nevytekla, chuť skvělá. Moc děkuji za recept.🥰