Na těsto:
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 160 g pšeničné mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 30 g oleje
- 85 g rýžového mléka
- 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
Na náplň:
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

- 40 g čerstvě mletého máku
- 6 sušených švestek
- 1 polévková lžíce mirinu
- 1 lžička rýžového sladu
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- 1 špetka cejlonské skořice
- 2 lžíce rýžového mléka
Jak připravit sušenky s makovou náplní
- Pomelte mák.
- Do kuchyňského robotu dejte sušené švestky, mletý mák, skořici, mirin, slad a mléko. Rozmixujte, abyste získali hustou směs. Vložte do mísy a přidejte strouhaný kokos. Promíchejte.
- Těsto připravte smícháním všech ingrediencí na těsto. Zpracujte, abyste získali elastické, pružné těsto.
- Pomocí pečícího papíru těsto rozválejte na tenko a vykrajujte kolečka.
- Umístěte náplň do středu každého kolečka, přikryjte dalším kolečkem a okraje dobře přitlačte. Poté upravte tvar do kuličky.
- Kuličky položte na pečící papír a pečte v troubě předehřáté na 190°C asi 17 minut, dokud povrch nezezlátne.
Praktické
- Těsto vyválejte za pomoci dvou pečících papírů, jinak podsypáváním zaválíte do těsta více mouky, než je třeba.
- Naplň nesmí být tekutá nebo řídká, jinak by vám vytekla ven.
- Jak vidíte z receptu, je použito malé množství sladu, kdo má rád sladké, musí dávku alespoň ztrojnásobit.
- Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
Obměna
- Mirin můžete vynechat.
Děti
- Dezert je vhodný pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo či sušenky, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Jeste , trosicku od veci/receptu :) Nevite nekdo, kde se koupit cista asaftetida a nejlepe bio? Vsude na internetu jsem nasla jen kombinovanou s psenici nebo gumama atd…. a to nejlepsi , co jsem nasla, byla kombinovana s piskavici (30% asaftetida/70% piskavice) ta byla dokonce i bio, ale samotnou jsem fakt nenasla. Mohl by nekdo poradit? dekuji moc
Verus, krasa, miluju mak :) Myslis, ze by to mohlo byt cele ze spaldy?? Nebo je nejaky duvod ty mouky kombinovat?? Dekuji