Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Makovo-švestková dobrota

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Máte rádi kombinaci švestek a máku? Potom si tuhle dobrůtku jistě zamilujete a to i díky jednoduché přípravě.

Ingredience
cca 12 kousků
  • 1 hrnek sušených švestek
  • voda
  • 1 lžíce rumu
  • 4 lžíce máku
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1+1 lžíce kakaového másla
  • 80 g hořké čokolády
  • jedlé květy, mák.....

Stránky Jíme Jinak jsem našla náhodou, když jsem hledala právě to, co nabízí. Vlastně jsem našla víc, ne jen co jíst,...

Jak připravit rychlou mlsku ze sušených švestek

  1. Den předem namočíme švestky do vody tak, aby byly celé ponořené a přidáme lžíci rumu (nebo dle chuti).
  2. Švestky scedíme a dáme do sekáčku/blendru, přidáme i kakao a rozpuštěné kakaové máslo. Nyní vše společně mixujeme. Pokud by sem tam zůstal kousíček švestky, tak nevadí.
  3. Ořechy pomeleme ne úplně najemno a dáme do mísy. Přidáme i mletý mák a švestkovou hmotu a vše společně spojíme pomocí lžíce. Namočenýma rukama tvoříme bochánky a dáváme je na tác s pečícím papírem. Jakmile máme hotovo, dáme bochánky do lednice ztuhnout.
  4. Nyní připravíme polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a 1 lžíci kakaového másla.
  5. Bochánky obalíme v polevě a zdobíme jedlými květy, mákem apod. a necháme ztuhnout.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Vodu ze švestek můžete použít třeba do čaje.
  • Rum můžete vynechat.
  • Použitý hrnek má objem 250 ml.

Obměna

  • Místo švestek budou fajn i datle.
  • Místo rumu můžete použít mirin.

Děti

  • Veganská sladkost vhodná pro děti od 2 let, pokud už touží po čokoládě. Jinak se je snažíme na „hnědé“ dezerty nezvykat a odkládáme to na co nejpozději. Pro děti vynecháme rum.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

40 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak dneska ke kávičce…mňam mňam…moc děkuji. Zbyla mi čokoláda, tak jsem tam přidala kešu máslo,rozinky a mleté mandle a upatlala kuličky. Taky jsou super…❤️

Můj táta suší švestky a pak je ve sklenici zavařuje s panákem rumu. Ty se na tento recept budou výtečně hodit. O víkendu nafasuju švestky a příští týden vyzkouším 😋👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Borůvkové hala bala řezy (bez lepku)

Máte přebytky borůvek? Vyrobte z nich jednoduchý a rychlý dezert, na kterém si jistě pochutnáte. Je bez lepku i cukru a ovoce můžete případně obměnit dle s...

Mandlové cookies bez lepku

Máte rádi mandle? Pak jsou tyto sušenky jasná volba. Jsou raz dva hotové, bez lepku i cukru a zaručeně si pochutnáte.

Sladké cizrnové kuličky

Rychlé bezlepkové kuličky, které přijdou vhod, když vás přepadne chuť na něco sladkého.

Dvoubarevné sušenky

Dvoubarevné sušenky jsou rychlé na přípravu, jsou bez cukru, mléka a vajec a nejsou přehnaně sladké, jako ty kupované.

Pekanová kolečka bez lepku

Rychlý, stručný a jednoduchý. Tak přesně takový je tento recept na pekanová kolečka, ktera vytvoříte cobydup.

Pekanový řez (bez lepku)

Pokud máte rádi pekanové ořechy, pak je pro vás tento dezert tím pravým ořechovým. Je bez mléka, cukru i lepku a navíc je jednoduchý na přípravu.