Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Malý průvodce dobrými čaji

Příroda nabízí pestré možnosti, když se venku ochladí a my dostaneme chuť na čaj. Každý má svá specifika a my vás jimi ve zkratce provedeme, abyste věděli, po kterém právě sáhnout a které by rozhodně neměly chybět ve vaší kuchyni.

Zelený čaj – dobití energie

Pokud zrovna potřebujeme “nakopnout” a dobít energii, je skvělý zelený čaj.  Kromě toho má také vysoký obsah antioxidantů, takže je úžasný pro zdraví i krásu. Jeho nevýhodou je, že obsahuje kofein, takže bychom to s ním neměli přehánět a nedávat si ho večer. Poctivý zelený čaj bychom měli vyvážit vypitím většího množství teplé vody, jako se tomu děje u klasických čajových rituálů. Skvělou alternativou je také bílý čaj.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Zázvorový čaj – bolavý žaludek

Zázvor nejen že prohřívá náš organismus, má také preventivně protizánětlivé vlastnosti a je skvělý na nevolnosti, nadýmání, zažívací potíže nebo křeče v žaludku. Ale pozor, pokud už trpíme na vnitřní horko, tak se mu vyhneme a také ho nebudeme pít, pokud v těle už probíhá nějaký zánět.

Mátový čaj – zdravé zažívání

Mátový čaj je skvělý, když nás trápí zažívání. Ale kromě toho také ochlazuje organismus a může pomoci zmírnit návaly horka v menopauze. Je to skvělý nápoj pro horké dny. Není vhodné ho pít v zimě před cestou na chladný vzduch.

Rooibos – přírodní “anti-aging “ 

Rooibos čaj nejen že úžasně chutná, ale neobsahuje žádný kofein, má spoustu benefitů pro naše zdraví (více se můžete dočíst v článku Rooibos – čaj, který omlazuje) a jeho velkou předností je, že zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky.

Kopřiva – přirozená detoxikace a krásná pleť

Čaj z kopřiv čistí krev, posiluje ledviny, dodává tělu minerální látky a má výborný vliv na játra a hormonální zdraví. Díky tomu ovlivňuje také kvalitu naší pokožky a může pomoci s akné. Na jaře si  připravujeme čaj z čerstvých bylin, v průběhu roku pak pijeme čaj ze sušené kopřivy. Protože kopřiva je velmi silná rostlinka, dáváme si kúru z kopřivy dva až tři týdny a pak je potřeba udělat delší pauzu. Rozhodně to není nápoj pro každý den.

Heřmánek a meduňka – balzám na nervy

Heřmánek a meduňka jsou přímo balzámem pro naše nervy. Uklidní, pomůžou proti nespavosti a podpoří zdravé trávení. Heřmánkový čaj má totiž podobné účinky jako sedativum a v roce 1600 byl dokonce předepisován proti úzkosti. I tyto velmi neutrální bylinné čaje je vhodné střídat a nepít v kuse několik týdnů bez přestávky.

Šípkový a rakytníkový čaj – posílení imunity

Šípky a rakytník jsou bohatým zdrojem vitamínu C, který je velmi prospěšný pro náš imunitní systém, pokožku a oběhový systém. Šípkový čaj připravujeme ideálně tak, že šípky přes noc namočíme do vody a ráno jen ohřejeme, nevaříme. S rakytníkem to můžeme udělat úplně stejně.

Kontryhel – ženské zdraví

Kontryhel je v lidovém léčitelství považovaný za ženskou bylinku číslo 1. Čaj z kontryhelu by měla popíjet každá žena, jelikož posiluje ženské orgány, pomáhá s bolestivou menstruací a je nezbytnou bylinkou pro hormonální rovnováhu. Skvělou alternativou je také maliník. I u kontryhelu platí, že si dáme kúru dva až tři týdny a pak následuje pauza.

Pestrost

Jak sami vidíte, čaje si poradí s kdejakým problémem. Nemůžeme sice spoléhat jen na byliny, je potřeba upravit i životosprávu a jídelníček, pokud se chceme dočkat uzdravení, ale můžeme si dobře zvolenými čaji velmi pomoci. Navíc bylinkové čaje jsou velice lahodné, takže si je určitě vychutnejte. Kromě toho, že jsou přínosné pro naše zdraví, tak nám nabízí také jednu důležitou věc – přinášejí moment, kdy můžeme vědomě zpomalit, zarelaxovat a vytvořit si krásný rituál. A co vy a čaje? Jaký je váš oblíbenec? 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Je mi 27 let a jsem studentkou dějin umění. Zdravá strava je mým koníčkem již několik let - ráda vařím zdravá jídla a peču, je to pro mě skvělý způsob meditace. Mezi mé další koníčky patří umění, cestování, pilates a jóga.

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zdravím! Vďaka za zaujímavý článok. Môžem sa spýtať, prečo zázvor sa nemá byť, keď už v tele prebieha zápal? Som myslela, že aj tam môže pomôcť ho zastaviť.. vďaka :) ivka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

11

Popenec – poklad jarní přírody

Víte, co je to konrábek, koudelík či vopuňka? Představují lidové názvy popence, bylinky, která se dříve těšila značné oblibě. Popenec obohatí jarní jídelní...
16
6

Lék nejen na plíce – plicník lékařský

Věděli jste, že tato bylinka léčí nejen plíce, ale i trávicí ústrojí? Na jaře a v létě si můžeme nasbírat zásoby na podzim, kdy nejvíce trpíme na kašel. 
24
3

Znáte galgán?

Seznamte se s rostlinou příbuznou zázvoru a kurkumě, používanou po staletí v v ájurvédské a tradiční čínské medicíně.

Bylinky pro krásu

Každou z nás asi někdy potrápila pleť, začaly nám padat vlasy nebo se lámat nehty. Kromě zdravé a vyvážené stravy si můžeme trochu pomoci tím, že se zaměří...
17
4

Magická bylinka mařinka vonná

Mařinka je léčivá rostlina, která se používá již od středověku. Je to významná magická bylina, která chrání před zlem.
33

Libeček – chutná i léčí

Aromatická bylina, která pochází z Iránu a Afganistánu, ale pěstuje se v mírných oblastech po celém světě.