- 140 g loupaných mandlí
- půl litru vody
Jak připravit rostlinnou smetanu z mandlí
- Oloupané mandle namočíme přes noc nebo alespoň na 4 hodiny do hrnku studené vody.
- Vodu slijeme, na výrobu mandlové smetany použijeme novou, čerstvou vodu.
- Mandle mixujeme v mixéru na nejvyšší otáčky jen s polovinou (250ml) vody. Pak postupně dolijeme zbytek studené vody (250ml) a ještě pár minut mixujeme.
- Vznikne středně hustá bílá voda, kterou je potřeba (pokud chcete) ještě přecedit, aby v ní nezůstaly malé kousíčky mandlí.
- Na přecezení použijeme hodně jemný cedníček, kde pomocí lžičky vymačkáme z drti vodu.
- Pokud nespěcháte, nechte rozmixované mandle stát v drti klidně i 2 hodiny, pak znovu mixujte a teprve pak mandle zceďte.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Z mixované hmoty vám zůstane mandlová drť cca půl hrnku a asi 3 dcl mandlové smetany, což je vlastně mandlové mléko, jen je hustší.
- Pokud chcete mít ze smetany mléko, nařeďte smetanu vodou do požadované konzistence. Asi 3 dcl vody.
- Ideální na ořechová mléka je plátýnko, kam dáte celou hmotu a jednoduše skrz plátýnko smetanu nebo mléko vymačkáte.
- Šikovné ruce si mohou ušít pytlík z plátýnka, který někde zavěsí a mléko nechají vykapat. Také se dá použít silonka, ale nezapomeňte ji, i když bude nová, důkladně vyprat v čisté vodě.
- Mandlová smetana vydrží v lednici 2-3 dny.
Kombinujeme
- Mandlová smetana je výborná do obilné kávy, nesráží se a dodá luxusní chuť. Dále ji můžeme použít do omáček, polévek, kaší, prostě všude tam, kde byste použili běžně smetanu.
- Mandlovou drť určitě nevyhazujte, je plná živin a vlákniny. Skvěle se hodí do polévek, pomazánek, do koláčů, výborná je do sušenek, ale i klidně do chleba.
Děti
- Mandlové mléko (naředěnou smetanu), bych dala dětem v malém množství zhruba od půl roku pouze na zpestření, určitě ne ke každodennímu pití.
- Ideální je přidat mandlové mléko do pokrmu, který pro dítě vaříme, což v půl roce bývají kašičky nebo polévky.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborné. Mandle jsem namočila přes noc, oloupala a ještě chvíli namáčela, což už asi nemuselo být. Pomixovala, nechala odležet a pomixovala znovu. Mám vysokootáčkový mixér, tak nevznikl skoro žádný odpad. Použila jsem do špenátu (mangoldu) a dnes na “smetanovo”-horčičnou omáčku k lososovi. Oboje vynikající. Mile mě překvapilo, že se to nesrazilo varem ani po přidání horčice. A také jak je to krásně husté. Ještě mi zbylo, tak možná bude večer puding? Příští várku méně rozmixuji, aby se to dalo přecedit na čirou tekutinu a otestuji jako nápoj.
Evuško a všichni,co se o nás staráte.Patří vám velké, opravdu velikánské poděkování za úsilí, snahu,trpělivost a skvělé podrobně napsané recepty a rady, kterýma nás inspirujete.Recepty jsou mňamka, zkrátka skvělé.