- 0,5 litru mandlového mléka
- 2 polévkové lžíce rýžového sladu
- 0,5 lžičky kurkumy
- 0,3 lžičky skořice
- větší špetka mletého zázvoru
- špetka vanilky
- špetka černého pepře
- zrnko soli
Postup
- Mandlové mléko dáme do hrnce, přidáme rýžový sirup a zahřejeme (pro RAW verzi do 42°C).
- Přidáme kurkumu, vanilku, zázvor, pepř, skořici a zrnko soli.
- Stačí krátce povařit a metličkou promíchat ingredience. Pokud vaříme déle, lépe se propojí a hořká chuť kurkumy se zjemní. Můžete tedy vařit krátce nebo chvíli nechat táhnout, podle toho, kolik máte času. Podáváme teplé poprášené troškou skořice.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Pozor – kurkuma barví, použité nádobí může získat žlutou barvu.
- Pokud hned nevypijete, skladujte uzavřené v chladu. Mléko vám vydrží 2 – 3 dny, po zavakuování o trochu déle.
- Vanilku dávám v prášku (bourbon vanilka), je dražší, ale stačí ji trošičku.
- Kurkuma je přírodní, nejsilnější, protizánětlivá látka. Bohužel se velmi špatně vstřebává v trávicím traktu. Po zahřátí a ve spojení s pepřem se její vstřebávání zvyšuje až o 200 %.
Obměna
- Místo mandlového mléka můžeme použít rýžové, oříškové a jiné rostlinné mléko podle chuti.
- Místo sušené kurkumy je skvělý čerstvý kořen – dejte vařit do mléka 3 tenké plátky.
- Místo sušeného zázvoru můžete přidat do hotového nápoje čerstvou šťávu z kořene nebo dát vařit 3 tenké plátky.
- Místo černého pepře můžete použít i kajenský pepř nebo špetku chilli.
- Můžete přidat i špetku kardamomu.
- Místo vanilky můžete dát kakao, pak ale nebude mít uklidňující účinky na spaní, ale právě naopak.
Děti
- Mléko s kořením dáváme až větším dětem. Pokud však dítě běžně pije mléko a jí kořeněná jídla, můžete mu bez obav nabídnout tuto zdravou verzi.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Je to absolutní dobrota. V zimním období připravuju docela často. Už když se vaří na plotně, tak vnímám pozitivní účinky. Používám ovesné mléko od Živiny, není potřeba ničím přislazovat, je přirozeně nasládlé. Z Nepálu jsem si dovezla dlouhý pepř, mám ho v mlýnku, takže rituál se vzpomínkou na Himaláj…..ó hned bych jela zas
Hm dobrota, dnes jsem si udělala poprvé…ukládám do oblíbených , i chlapi byli spokojení…A musím říct, že toto mi chutná daleko víc , než originál od Sonnentoru…