- 80 g loupaných mandlí
- půl litru vody
Postup
- Oloupané mandle namočíme přes noc nebo alespoň na 4 hodiny do hrnku studené vody.
- Vodu slijeme, na výrobu mandlové smetany použijeme novou, čerstvou vodu.
- Mandle mixujeme v mixéru na nejvyšší otáčky jen s polovinou (250ml) vody. Pak postupně dolijeme zbytek studené vody (250ml) a ještě pár minut mixujeme.
- Vznikne bílá voda, kterou je potřeba (pokud chcete) ještě přecedit, aby v ní nezůstaly malé kousíčky mandlí. Můžete nechat mandle hodinu dvě louhovat s drtí a přecedit je až potom.
- Na přecezení použijeme hodně jemný cedníček, kde pomocí lžičky vymačkáme z drti vodu.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Ideální na ořechová mléka je plátýnko, kam dáte celou hmotu a jednoduše skrz plátýnko smetanu nebo mléko vymačkáte.
- Šikovné ruce si mohou ušít pytlík z plátýnka, který někde zavěsí a mléko nechají vykapat. Také se dá použít silonka, ale nezapomeňte ji, i když bude nová, důkladně vyprat v čisté vodě.
- Mandlové mléko vydrží v lednici 2-3 dny.
Kombinujeme
- Mandlové mléko použijete všude tam, kde byste použili běžné mléko. Jsou to omáčky, polévky, kaše, koláče apod.
- Hodí se také do obilné kávy, protože se nesráží.
- Mandlovou drť určitě nevyhazujte, je plná živin a vlákniny. Skvěle se hodí do polévek, pomazánek, do koláčů, výborná je do sušenek, ale i klidně do chleba.
Děti
- Mandlové mléko, bych dala dětem v malém množství zhruba od půl roku pouze na zpestření, určitě ne ke každodennímu pití.
- Ideální je přidat mandlové mléko do pokrmu, který pro dítě vaříme, což v půl roce bývají kašičky nebo polévky.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dělala jsem 2x mandlové mléko, když jsem umixovala krásně vonělo, ale po 1h v lednici, když jsem ho chtěla nalít do kávy, tak už bylo cítit nějakým kvašením, stalo se mi to samé i podruhé, nevím kde je chyba, pže jsem zkoušela i lískovo-kešu a to vůbec nemělo takovýhle zápach a vydrželo 2-3 dny
Moc děkuji za recept! Právě jsem vyrobila svoje první mandlové “mléko” a je skvělé 👌😁