Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Mandlový krém z rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Sladké obilné krémy jako svačiny mi pomohly překonat závislost na sladkém. Když byly po ruce, nešla jsem po sušenkách. Dnes mi přijdou stejně lahodné jako dříve zmrzlina. V létě stačí dobře vychladit a podávat třeba s kouskem ovoce. V zimě zase příjemně zahřejí.  A navíc je to rychlovka.

Ingredience

  • 100g loupaných mandlí
  • 200g celozrnné kulatozrnné rýže (můžeme použít i jakékoli jiné druhy včetně rýže natural)
  • 600 ml vody
  • špetka soli
  • 2  obalené polévkové lžíce sladu (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • datlový nebo javorový sirup a pražené mandle na ozdobení, lze ozdobit i trošku naředěnou sladěnkou

Chcela som sa zbaviť únavy, mala som oslabenú slinivku, takže reflux a nepríjemný pocit po najedení. Tiež som jedla d...

Postup
  • Rýži propláchneme, zalijeme vodou a vaříme se špetkou soli podle druhu 30-60 minut do rozvaření.
  • Oloupané mandle opražíme na sucho na pánvi a rozmixujeme na co nejjemnější prášek až tekutou hmotu.
  • Do uvařené rýže vmícháme namleté mandle a slad a rozmixujeme do hladka. Pokud je hmota moc hustá, přidáme trochu vody.
  • Dáme do mističek, ozdobíme  mandlemi a pokapeme sirupem či sladěnkou. V zimě podáváme teplé, v létě můžeme dát vychladit.
Praktické
  • Pro verzi bez lepku osladíme krém rýžovým nebo kukuřičným sirupem.
  • Bílou rýži a další upravené druhy nemusíme vařit celou hodinu, stačí dle návodu na obalu 10 – 15 min. a poté rozmixovat.
  • Výše uvedeným postupem můžeme získat opravdu hlaďounký krém, ve kterém není ani stopy po původním zrnu či mandli. Mixujeme-li kratší domu, máme krém s malými kousky.
  • Mandle můžeme nasypat do rýže i nerozmixované, získáme tak hrubší krém s většími kousky a ušetříme si jeden krok s mixováním samotných mandlí.
  • Tento dezert může být opravdová rychlovka, pokud využijeme zásoby již uvařené rýže z ledničky.
  • Pro začátečníky se mandlový krém dá zjemnit i trochou sójové nebo rýžové  či obilným mlékem a více osladit.
  • Část krému můžeme obarvit karobem, získáme tak „čokoládovou vrstvu“. Zdobit můžeme semínky, oříšky, sušeným ovocem, případně udělat ještě jednu vrstvu z dušeného ovoce a agaru.
Obměna
  • Mandlový krém můžeme připravit i ze všech ostatních obilovin či jejich kombinací.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

41 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Havranice
4. 11. 2023

První velký úspěch i u dcerky s autismem. Hodně u ní s jídlem bojujeme, tatínek jí už jako malou naučil na sladké a mléko a všechno ostatní odmítá. Tenhle krém jí ale moc chutnal 🙏❤️

Mňam. Mandle udělali příjemnou dezertovou chuť, karob též.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.