Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Mango kari s tofu

Uvařeno
bez sóji
bez mléka

Mezi jedno z mých nejoblíbenějsích jídel patří jednoznačně kari. Je variabilní a vždycky skvělé. Tentokrát jsem zvolila variantu s mangem a z výsledku jsme byli nadšení.

Ingredience
4 porce
Na tofu:
  • 1 balení tofu natural
  • 2 lžíce rýžového oleje
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 lžíce sójové omáčky (např. tamari)
  • 2 lžičky javorového/rýžového/datlového sirupu
  • 1 stroužek česneku
Směs koření:
  • 1 plná lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • špetka kajenského pepře
Na omáčku:
  • 2 mrkve
  • 1 mango (kousek necháme nahoru na ozdobu)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kousek cukety (cca 8-10 cm kousek)
  • 2 lžičky žluté kari pasty
  • směs koření (viz výše)
  • 2 lžíce rýžového oleje
  • 0,5 l vody
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 2 lžíce sójové omáčky (např. tamari)
  • 1 plná lžička himalájské soli
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • pár sušených kari lístků

Kryštůfek v roce a půl začal trpět na stafylokoka, streptokoka, až skončil na

Jak připravit kari z manga

  1. Nejdříve namarinujeme tofu (klidně den předem). V misce smícháme olej, sójovou omáčku, garam masalu, sirup a najemno nastrouhaný česnek. Přidáme na menší kostky nakrájené tofu, promícháme a dáme odpočinout do lednice.
  2. V misce smícháme koření a dáme zatím stranou.
  3. Nyní připravíme omáčku. Mrkev, cuketu a mango nakrájíme na kostičky, česnek a cibuli nadrobno. V hrnci rozpálíme olej a necháme v něm lehce zesklovatět cibulku. Přidáme kari pastu a koření a krátce společně orestujeme. Nyní přidáme i zbylou zeleninu a mango, vše společně ještě chviličku restujeme, poté zalijeme vodou, přidáme kokosové mléko, sójovou omáčku, citrónovou šťávu, sůl a kari listy (ideálně do sítka na čaj). Přivedeme k varu a poté vaříme cca 20 minut na slabším plameni.
  4. Hotovou omáčku rozmixujeme v mixéru dohladka a vrátíme zpět do hrnce. Namarinované tofu i s marinádou dáme do pánve a cca 7 minut restujeme, ale pozor na česnek, aby se nepřipálil. Jakmile máme hotovo, přidáme obsah pánve do hrnce s omáčkou a ještě krátce společně povaříme.
  5. Omáčku servírujeme s jasmínovou rýží či plackami, ozdobenou čerstvou zeleninou, sezamovým semínkem, koriandrem či petrželkou a nebo dle vlastní chuti a fantazie

Praktické

  • Tofu klidně namarinujte den předem.
  • Pokud máte radši pikantnější kari, přidejte více kajenského pepře či kari pasty. Můžete také servírovat posypané čerstvým chilli.
  • Toto je jídlo sváteční, obecně se vyhýbáme kombinace obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Pokud jsme zdraví, jednou za čas si to můžeme dopřát, ale ne pravidelně.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou omáčku namísto tamari.

Obměna

  • Místo rýžového oleje můžete použít olej slunečnicový.

Děti

  • S menším množstvím oleje a soli a bez pikantního koření vhodné pro děti od 2 let.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
26. 3. 2024

Dneska jsem si na kari pochutnala i já😋 Sice jsem neměla tofu, ale seitan natural byl po naložení taky vynikající! Super recept👍

dvorska.misa
4. 1. 2024

Tohle je naprosto dokonalé jídlo! Kvůli dětem jsem vynechala kajenský pepř (já si to pak na talíři přiostřila pomocí kimchi), a ačkoliv je nějaké to chilli jak v kari pastě, tak v garam masale, kterou jsem použila, s kokosovým mlékem je to tak jemné, že si ani jeden z kluků nestěžoval (talířky vymetli), a to mají na pálivé extra citlivé jazýčky. Kdybych měla mít veganskou restauraci, tak takovéhle kari by se podávalo ve svátek :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Tofu v sezamové krustě

Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.

Etiopská žlutá čočka

Velmi rychlý a praktický recept, kořeněné voňavé jídlo, které budete mít na stole během 15 minut.

Ovesný porridge

Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...