- 2 velká zralá manga
- 4 tobolky kardamomu (nemusí být)
- špetka šafránu (nemusí být)
- 0,5 hrnku rostlinného mléka
- špetka soli
Jak udělat domácí mango zmrzlinu bez cukru
- V hrnku rostlinného mléka povaříme pár minut 4 tobolky kardamomu se špetkou šafránu a soli. Necháme zcela vychladnout.
- Když je mléko úplně studené, oloupeme mango a rozmixujeme zcela do hladka.
- Smícháme mléko s mangem a nalijeme do nízké misky na plech nebo do tvořítek na nanuky či na led.
- Necháme několik hodin v mrazáku a když dostatečně zmrzlé, nakrájíme na dílky a podáváme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Exotické ovoce běžně nejíme (7 důvodů, proč tropické ovoce patří do tropů, ne na náš stůl) a rozhodně si je nedáváme, pokud se léčíme z vážných chorob, ekzémů, alergií apod. My je používáme na cestách a velmi výjimečně a až pro velké děti jako zpestření jídelníčku v zahraničí nebo příležitostně.
- Mango musí být krásně zralé, pak je dezert slaďoučký a není potřeba ničím doslazovat.
- Skvěle se hodí hutná domácí mléka, aby byl dezert hutný. V tradičním postupu se mléko svařuje na polovinu. My dáváme mandlové, ale skvěle se hodí i kešu nebo kokosové.
- V tradičním receptu se rozmixované mango ještě přecezuje přes cedník, já to nedělám, vláknina nám vyhovuje a v rozmixovaném mangu nijak nepřekáží, naopak zahušťuje dezert a přitom nezůstává mezi zuby.
- Zakryté vydrží v mrazáku určitě měsíc.
Obměna
- Koření je typické pro indický dezert, ale nemusíte ho používat, pokud netoužíte po stejné chuti, jakou znáte z indické restaurace.
- Klasicky se dělá ze svařeného mléka, případně smetany a cukru, dnes se běžně připravuje z kondenzovaného nebo dokonce sušeného mléka. Mléko můžete zcela vynechat, v tomto receptu je proto, aby se chuťově přiblížil indické klasice. Pokud mléko vynecháte, nemusíte čekat, až vychladne.
- Čím více mléka dáte, tím je dezert světlejší a působí více smetanově a naopak zase více ovocně.
- Mango můžete nastavit i jiným ovocem, které je zralé a sladké.
Děti
- Pro nikoho není vhodné konzumovat ledové pokrmy, tím spíš ne pro malinké děti. Pokud už však běžně dostávají veganskou zmrzlinu, dejte jim raději tuto domácí.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nápad od Vás mě připomněl zmrzlinovou verzi z loňského roku. Používám minimálně mražené suroviny. Ale, když se urodí a nestihnu zpracovat jahody, ostružiny, borůvky, rybíz…..šup do mrazáku. Potřebovala jsem něco dobrého na oslavu pro děti do
MŠ. Zrodil se nápad. Mražené ovoce rozmixovat, přidat sirup a zahustit sušeným obilným/sojovým mlékem. Kažé dítko mělo lžičku různě barevné dřeně podle druhu ovoce – chutnalo všem s kopečkem rostliné smetany. Už se těším na dobrotu:-) Mango má rád syn a bude mít svátek. Díky