- 230 g mangoldu (cca 15 kusů bez řapíků)
- 4 stroužky česneku
- 100 g kešu
- 4 g lístků bazalky (cca hrstička bez stonků)
- 6 lžic olivového oleje + na zalití
- 1/2 lžičky soli
Jak udělat pesto z mangoldu a kešu oříšků
- Omyjeme listy mangoldu, necháme oschnout a pokrájíme na menší kusy, řapíky nepoužijeme.
- Kešu opražíme na pánvičce až zavoní a začne zlátnout. Ale nespálit!
- V mixéru rozmixujeme nejprve mangold co nám mixér dovolí, pak přidáme ostatní ingredience.
- Olej přidáváme postupně podle hustoty, jakou máme rádi.
- Ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl nebo česnek.
- Pesto přendáme do skleničky a zalijte olejem, aby se nekazilo.
- Uchovávejte v lednici a během pár dnů spotřebujte, případně sterilujte 20 minut na 80°C.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
Praktické
- Chuť je podobná špenátu.
- Čím víc bazalky a česneku, tím pikantnější chuť, vyzkoušejte a přidávejte.
- Do pesta se obvykle dává citrón, ale do mangoldového ho nedávám a chutná mi to skvěle.
- Sůl si dejte podle chuti. Nám stačí uvedené množství, pro většinu lidí je to málo.
- Když jsem ho dělala poprvé, tak jsem hlídala množství a vše odvažovala kvůli receptu, ale další už jsem dělala od oka a podle chuti a vždy vyšlo dobře, tak se s vážením a měřením nemusíte příliš stresovat.
Obměna
- Do pesta můžete přidat i citrónovou šťávu (podle chuti 1 – 4 lžíce).
- Místo kešu můžete dát piniová, dýňová nebo slunečnicová semínka.
- Hodí se také mandle nebo kombinace semínek a oříšků.
- Pesto je moc dobré i s troškou černé himalájské “vajíčkové” soli. Bude mít zase jinou chuť.
- Místo olivového oleje můžete dát i pražený dýňový olej, vytvoří výbornou chuť.
Kombinujeme
- Pesto se nejvíce hodí k těstovinám (i v RAW verzi třeba z naspiralizovaných batátů nebo mrkve), ale využijete ho i do zálivek na saláty, nebo namazat na placky, palačinky, krekry a sušenky, chléb, lazaně, jako dip se zeleninou nebo zeleninovými chipsy, do rizot či jiných obilovin.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nevim proc, ale myslela jsem si, ze mangold je v syrovem stavu těžko stravitelny. Proto jsem ho vzdy tepelne upravovala. Ale tady vidim, ze ho pouzivate syrovy. Jak to tedy je prosim