- 200 g mangoldu (cca 13 kusů bez řapíků)
- 3 stroužky česneku
- 120 g slunečnicových semínek
- 4 g lístků bazalky (cca hrstička bez stonků)
- 5 lžic olivového oleje + na zalití
- 1/2 lžičky soli
Jak udělat pesto z mangoldu a slunečnicových semínek
- Omyjeme listy mangoldu, necháme oschnout a pokrájíme na menší kusy.
- Slunečnicová semínka proplácheme a opražíme na pánvičce až zavoní a začne zlátnout. Ale nespálit!
- V mixéru rozmixujeme nejprve mangold co nám mixer dovolí, pak přidáme ostatní ingredience.
- Olej přidáváme postupně podle hustoty, jakou máme rádi.
- Ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl nebo česnek.
- Pesto přendáme do skleničky a zalijte olejem, aby se nekazilo.
- Uchovávejte v lednici a během pár dnů spotřebujte, případně sterilujte 20 minut na 80°C.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Chuť je podobná špenátu.
- Čím víc bazalky a česneku, tím pikantnější chuť, vyzkoušejte a přidávejte.
- Do pesta se obvykle dává citrón, ale do mangoldového ho nedávám a chutná mi to skvěle.
- Sůl si dejte podle chuti. Nám stačí uvedené množství, pro většinu lidí je to málo.
Obměna
- Do pesta můžete přidat i citrónovou šťávu (podle chuti 1 – 4 lžíce) a pepř.
- Místo slunečnice můžete dát kešu, piniová, dýňová nebo jiná semínka.
- Hodí se také mandle nebo kombinace semínek a oříšků.
- Pesto je moc dobré i s troškou černé himalájské “vajíčkové” soli. Bude mít zase jinou chuť.
- Místo olivového oleje můžete dát i pražený dýňový olej, vytvoří výbornou chuť.
Kombinujeme
- Pesto se nejvíce hodí k těstovinám, ale využijete ho i do zálivek na saláty, nebo namazat na placky, palačinky, krekry a sušenky, chléb, lazaně, jako dip se zeleninou nebo zeleninovými chipsy, do rizot či jiných obilovin.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář