Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Mashroom mattar – žampióny a hrách

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Indické verze omáček miluju a předělávám si je k obrazu svému. V mém pojetí jsou bez smetany, cukru a másla a nejsou ostré. Jsou lepší než v indické restauraci! Aspoň tak to říkají ti, kdo ochutnali tuto moji hrachovou omáčku s houbama. Místo zeleného hrášku dávám do téhle indické klasiky zelený hrách a kokosové mléko. To je tak dobré!

Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek vařeného hrachu (zelený půlený)
  • 5 velkých žampiónů
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • hrst fazolových lusků (velké ploché nebo zelené fazolky)
  • 1lžička celého kmínu
  • 1 lžička sladkého kari (nebo kari pasta)
  • 100 ml kokosového mléka
  • cca 300 ml vývaru/vody
  • umeocet/limetka
  • olej
  • sůl

Přestože se název článku může laskavé čtenářce jevit jako mírně zmatený, není tomu ta...

Jak připravit hrachové kari se žampionem

  1. Dáme ohřát vývar/vodu a připravíme zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, česnek oloupeme a nasekáme na drobno, žampióny omyjeme a nakrájíme na menší kousky, fazolky na drobné proužky.
  2. V hrnci rozpálíme na dně olej, přidáme kmín, krátce ho osmažíme, pak přidáme cibuli a česnek a osolíme.
  3. Orestujeme do sklovata a přidáme fazolky, žampióny a koření. Společně orestujeme a podlijeme vodou nebo vývarem, ale jen trošinku, aby se zelenina a houby měli v čem dusit. Přiklopíme pokličkou.
  4. Dusíme pod pokličkou cca 15 minut do změknutí fazolek. Pak přidáme hrách, kokosové mléko a necháme krátce prohřát. Vypneme.
  5. Dochutíme přidáním kokosového mléka a případně umeoctem (je slaný a kyselý, takže opatrně) nebo limetkovou šťávou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Hrách používám na tuhle omáčku zelený půlený. Je jemný, rychle se uvaří a když ho nezapomenu vypnout, tak drží tvar, takže krásně nahradí zelený hrášek a ještě je do čeho kousnout. Ale můžete použít i zelený celý nebo žlutý v obou verzích.
  • Hrách vařím s řasou hijiky a do omáčky dám hrách i s řasou. Na podlití používám vodu z hrachu, když mi zbude, jinak dám zeleninový vývar nebo vodu.
  • Čím více kokosového mléka, tím jemnější a smetanovější jídlo bude, ale také bude řidší, takže si dejte podle své chuti a hustoty, která vám vyhovuje.
  • Kari dávám sladké kvůli dětem, ale můžete dát ostré nebo je nakombinovat.
  • Kari můžete použít jako kořenící směs nebo použít pastu.
  • Pokud bychom to přehnali s ostrým kari, můžeme jídlo zjemnit přidáním kokosového mléka nebo rostlinné smetany.
  • Žampióny můžete nakrájet na drobno jako já, nebo nechat velké kousky, jako to dělávají v indické restauraci. Já mám doma jednoho odpůrce hub, tak to dělám takto a prochází to bez řečí.
  • Omáčku můžete případně i trochu pomixovat ponormám mixérem, kdybyste nechtěli kousky hub a hrachu tak velké.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Místo kokosového mléka můžeme použít na zjemnění rostlinnou smetanu nebo ji zcela vynechat, i tak je omáčka moc dobrá.
  • Můžeme přidat i jinou zeleninu a ploché zelené velké fazole, které používám já nahradit – skvěle se hodí cuketa, brokolice, pórek, špenát, mangold.
  • Hrách můžete nahradit jinou luštěninou – nejvíce se jí strukturou podobají loupané mungo fazolky, ale můžete použít i fazole, čočku nebo cizrnu. Pokud je nemáte předem uvařené, použijte loupanou červenou čočku.
  • Místo česneku můžete dát zázvorovou šťávu.
  • Místo ume octa můžete dát jablečný ocet, rýžový ocet, šťávu z citrónu apod. a slanou chuť případně přidat troškou sojové omáčky.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jí luštěniny, ale vynecháme koření, budeme velmi decentně solit a šetřit s olejem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dneska opět k obědu a ještě jsem k tomu přihodila nakrájenou cuketu. A zase mi k tomu vyšla černá rýže 😀

Tak to byla velká dobrota 😋😋😋 Škoda, že jsem toho neuvařila víc – klidně bych si přidala 😊 K tomu černá rýže. Výborné, děkujeme 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Letní Mung Dhal

V teplých dnech přijde lehké mungové kari k chuti. My jsme si k němu dali rýži a salát. Jídlo velmi chutnalo i návštěvě, která přišla na večeři.

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Krémová mírně pikantní kari korma

Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.