- 1 hrnek vařeného hrachu (zelený půlený)
- 5 velkých žampiónů
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- hrst fazolových lusků (velké ploché nebo zelené fazolky)
- 1lžička celého kmínu
- 1 lžička sladkého kari (nebo kari pasta)
- 100 ml kokosového mléka
- cca 300 ml vývaru/vody
- umeocet/limetka
- olej
- sůl
Jak připravit hrachové kari se žampionem
- Dáme ohřát vývar/vodu a připravíme zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, česnek oloupeme a nasekáme na drobno, žampióny omyjeme a nakrájíme na menší kousky, fazolky na drobné proužky.
- V hrnci rozpálíme na dně olej, přidáme kmín, krátce ho osmažíme, pak přidáme cibuli a česnek a osolíme.
- Orestujeme do sklovata a přidáme fazolky, žampióny a koření. Společně orestujeme a podlijeme vodou nebo vývarem, ale jen trošinku, aby se zelenina a houby měli v čem dusit. Přiklopíme pokličkou.
- Dusíme pod pokličkou cca 15 minut do změknutí fazolek. Pak přidáme hrách, kokosové mléko a necháme krátce prohřát. Vypneme.
- Dochutíme přidáním kokosového mléka a případně umeoctem (je slaný a kyselý, takže opatrně) nebo limetkovou šťávou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Hrách používám na tuhle omáčku zelený půlený. Je jemný, rychle se uvaří a když ho nezapomenu vypnout, tak drží tvar, takže krásně nahradí zelený hrášek a ještě je do čeho kousnout. Ale můžete použít i zelený celý nebo žlutý v obou verzích.
- Hrách vařím s řasou hijiky a do omáčky dám hrách i s řasou. Na podlití používám vodu z hrachu, když mi zbude, jinak dám zeleninový vývar nebo vodu.
- Čím více kokosového mléka, tím jemnější a smetanovější jídlo bude, ale také bude řidší, takže si dejte podle své chuti a hustoty, která vám vyhovuje.
- Kari dávám sladké kvůli dětem, ale můžete dát ostré nebo je nakombinovat.
- Kari můžete použít jako kořenící směs nebo použít pastu.
- Pokud bychom to přehnali s ostrým kari, můžeme jídlo zjemnit přidáním kokosového mléka nebo rostlinné smetany.
- Žampióny můžete nakrájet na drobno jako já, nebo nechat velké kousky, jako to dělávají v indické restauraci. Já mám doma jednoho odpůrce hub, tak to dělám takto a prochází to bez řečí.
- Omáčku můžete případně i trochu pomixovat ponormám mixérem, kdybyste nechtěli kousky hub a hrachu tak velké.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
Obměna
- Místo kokosového mléka můžeme použít na zjemnění rostlinnou smetanu nebo ji zcela vynechat, i tak je omáčka moc dobrá.
- Můžeme přidat i jinou zeleninu a ploché zelené velké fazole, které používám já nahradit – skvěle se hodí cuketa, brokolice, pórek, špenát, mangold.
- Hrách můžete nahradit jinou luštěninou – nejvíce se jí strukturou podobají loupané mungo fazolky, ale můžete použít i fazole, čočku nebo cizrnu. Pokud je nemáte předem uvařené, použijte loupanou červenou čočku.
- Místo česneku můžete dát zázvorovou šťávu.
- Místo ume octa můžete dát jablečný ocet, rýžový ocet, šťávu z citrónu apod. a slanou chuť případně přidat troškou sojové omáčky.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jí luštěniny, ale vynecháme koření, budeme velmi decentně solit a šetřit s olejem.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dneska opět k obědu a ještě jsem k tomu přihodila nakrájenou cuketu. A zase mi k tomu vyšla černá rýže 😀
Tak to byla velká dobrota 😋😋😋 Škoda, že jsem toho neuvařila víc – klidně bych si přidala 😊 K tomu černá rýže. Výborné, děkujeme 🙂