Příčiny popraskaných koutků úst
Dle klasické medicíny jsou příčiny popraskaných koutků tyto:
- deficit vitamínů skupiny B, zinku a železa
- neléčená celiakie nebo Crohnova choroba
- kvasinková infekce úst
- změny teplot – chladno a větrno, nebo naopak horko a slunečno
Dle celostní medicíny je problém:
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
- oslabený žaludek a dvanácterník
- přetěžování střeva (dysbióza), ledvin a jater
Co zařadit do jídelníčku při popraskaných koutcích
Pokud už popraskané koutky máme, je třeba zvýšit přísun vitamínu skupiny B (B-komplex). Ty působí nejen jako prevence, ale také jako léčba. Stačí zařadit více níže zmíněných potravin. Nezapomeňte se vyhnout alkoholu a veškerým slazeným a průmyslově upraveným nápojům a potravinám. Vhodné je také snížit stres například zařazením relaxačních technik (meditace, jóga, procházky).
vitamín B2
- mořské řasy
- lahůdkové droždí
- špenát
- čočka
vitamín B6
- pšeničné klíčky
- fazole a další luštěniny
- avokádo
- slunečnicová semínka
- sezamová semínka
- zelí, kapusta, mrkev a další zelenina
- lahůdkové droždí
železo
- luštěniny (cizrna, čočka, sója)
- oříšky (kešu)
- mořské řasy
- tmavě zelená zelenina (špenát)
- sušené ovoce (meruňky)
- jíst spolu s potravinami bohatými na vitamín C (např. pickles)
zinek
- semínka (dýňová)
- oříšky
Čím popraskané koutky mazat?
Dejte pozor, abyste nepodlehli nákupu nekvalitních balzámů na rty. Raději k mazání koutků volíme čistý olivový olej, aloe vera nebo dle babských rad olivový olej (nebo máslo) smíchané s rozdrobeným droždím. Na trhu už ale existují i 100 % přírodní balzámy na rty s čistým složením založeným na včelím vosku a bambuckém másle či jiném oleji.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Příjemný je i kokosový olej (pokud Vám nevadí jeho chuť) – navíc je protizánětlivý a trochu i chrání před sluncem
dobré je ghí