Původ meduňky
Meduňka pochází ze Středomoří, ve volné přírodě u nás neroste, ale na zahrádce nebo v květináči se jí daří výborně. Jméno dostala po medu, po kterém i chutná. Vůni má po citronu. Meduňka má výborné léčivé vlastnosti a byla by škoda jich nevyužít. Bylinka je to skromná, stačí ji trochu prostoru, není potřeba se o ni starat. Bez problémů přežije zimu a na jaře opět rychle obroste zelenými lístky.
Účinky meduňky
Proslulý lékař a přírodovědec Paracelsus nazýval meduňku elixírem života zřejmě proto, že meduňka patří mezi nejlepší rostlinné prostředky na uklidnění organismu. Na rozdíl od jiných bylin na uklidnění působí totiž nejen na nervovou soustavu a psychiku, ale také léčí všechny orgány těla, na které působí stres. Uvolňuje křečovité stažení způsobené nervovým vypětím, uklidňuje bušení srdce, zklidňuje trávicí i dýchací orgány.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
U dětí spolu s mateřídouškou tiší záchvaty kašle dětí, uvolňuje křeče žaludku a zaražené větry. V těhotenství pomáhá proti zvracení. Navíc je výborným uspávacím prostředkem jak pro děti, tak i pro dospělé. Hrnek čaje z nálevu z meduňky hravě strčí do kapsy prášek na spaní a přitom nám ještě prospívá. Čaj z meduňky můžeme pít klidně denně, je neškodný a nemůžeme se jím předávkovat.
Jak používat meduňku
- Sušená meduňka je snadno dostupná, dostanete běžně. Prodává se sypaná i v čajových sáčcích a je z ní chuťově výborný čaj.
- Čerstvá meduňka se může vyluhovat v horké i studené vodě.
- Z meduňky můžete udělat i výborné domácí limonády nebo horký čaj.
- Meduňka se může používat také ve formě tinktury nebo vína. Již několik století se z meduňky vyrábí takzvaný karmelitánský líh (Spiritus melissae compositus), který dosud občas dostaneme ve specializovaných lékárnách.
- Při bolestech hlavy a migréně se doporučuje natírat podrcenými listy nebo tinkturou čelo a spánky.
- Osvědčilo se i natírání postižených míst při oparu.
Jak sbírat a sušit meduňku
Meduňka roste od jara do podzimu, kdy se dá užívat čerstvá. Na zimu je nejlepší meduňku si nasušit. Meduňku na sušení sbírejte v suchém počasí, za slunečního dne, ještě dříve, než začnou rozkvétat první květy. V době květu už její účinky slábnou. Bylinu se pokuste usušit rychle. Určitě nepoužívejte zdřevnatělou lodyhu nebo snad zahnědlé lupeny. Sušená meduňka by se měla skladovat v papírovém pytlíku.
Jak připravit meduňkový čaj
- 1 lžíce sušené meduňky lékařské
- půl litru vody
- Do konvičky dejte listy meduňky a přelijte je vařící vodou.
- Konvičku zakryjte poklicí, aby nevyprchala silice.
- Nechte čaj přibližně deset minut louhovat a pak ho sceďte.
- Podle chuti můžete ještě přidat citron nebo jinou ingredienci.
- Meduňkový čaj podávejte vlažný.
Jak připravit meduňkovou limonádu
- 1 svazek čerstvé meduňky lékařské
- litr studené vody
- citron nebo plátky pomeranče
- Do litru studené vody dejte omytou meduňku.
- Nechte vylouhovat několik hodin v ledničce, nejlépe přes noc.
- Pokud máte citron nebo pomeranč v bio kvalitě, můžete ho nakrájet a přidat do vody.
- Před podáváním nechte chvíli na lince, aby nápoj nebyl příliš studený.
Děti a těhotenství
Čaj i nápoje z meduňky mohou pít děti i těhotné.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář