Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Medvědí pomazánka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Chcete být silní jako medvěd? Dejte si na jaře medvědí česnek jako to dělá on. Krásně zelená česneková pomazánka chutná jako tvarohová. Vyrobíte ji raz dva a můžete ji použít jako pomazánku na pečivo či placky, dip k zelenině nebo klidně jako součást hlavního jídla.

Ingredience
1 miska
  • 1 cibule
  • 1 bílé tofu (cca 200 g)
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 80 g medvědího česneku
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • na ozdobení: bazalka, květy violek

Měla jsem myom a řadu dalších zdravotních potíží, proč jsem podle lékařů nemohla mít třetí dítě. Tak jsme si vzali do...

Recept na tvarohovou pomazánku s medvědím česnekem

  1. Na dno hrnce dáme olej, rozpálíme a přidáme na kostičky pokrájenou cibuli.
  2. Osolíme trochu více a restujeme za občasného míchání do sklovata.
  3. Přidáme na kostky pokrájené tofu, majoránku a rozmarýn.
  4. Podlijeme trochou vývaru (raději dolijeme při mixování) a krátce společně povaříme cca 3 minuty.
  5. Odstavíme a rozmixujeme společně s medvědím česnekem.
  6. Podle potřeby doladíme konzistenci přidáním  vývaru.
  7. Chuť doladíme přidáním umeocta – osolí a okyselí pomazánku, takže po troškách.
  8. Podávat můžeme teplé i vychlazené, zdobit můžeme jedlými květ, pažitkou, petrželkou, klíčky apod.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Množství vývaru ovlivní, zda výsledek bude pomazánka nebo dip, raději přidávejte po troškách.
  • Kyselý a slaný umeocet přidaný do pomazánky dodá na tvarohové chuti, ale můžete ho klidně vynechat a nahradit.
  • Použít můžeme ponorný mixér, lepší konzistenci dosáhneme v blenderu (já používám Vitamix, na který mají Klubáci velkou slevu).
  • Medvědího česneku můžete dát více nebo méně, podle toho bude pomazánky jemnější nebo více česneková a více či méně zelená.
  • Pomazánka je přirozeně bezlepková.

Obměna

  • Alternativou na ochucení místo umeocta je jablečný ocet, citronová šťáva, přisolit také můžete sójovou omáčkou.
  • Kdo má rád, může přidat kmín, pepř a jiné koření nebo bylinky.
  • Místo medvědího česneku můžeme dát rukolu, pažitku nebo česnek jako takový.

Děti

  • Tato pomazánka je vhodná pro děti od 1,5 roku, když se ubere medvědí česnek, umeocet a sůl.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jmenuju se Markéta Cikrytová a jíst podle Jíme Jinak mi sice hodně chutná, ale víc mě baví taková jídla vařit! Kromě vaření mě baví cestovat, hrát na klavír, kytaru, číst si, nebo jenom tak ležet na trávě a přemýšlet o životě.

92 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Skvělý recept moc děkuji.

Perfektní Marketko, krém je na první pohled krásně hedvábný, je už z fotky vidět, jaká je to dobrota. Šikulka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepková fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Domácí tatarka

Rostlinnou domácí tatarku můžete připravit snadno a rychle. Oproti kupované bude bez cukru i konzervantů a pochutnáte si na ní jako na klasické. Po téhle v...

Pečený domácí tvaroh

Tento tvarůžek je trošku pracnější, ale výsledek je tak bezvadný, že stojí za to si s ním trochu pohrát. Určitě nebudete litovat.

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Cizrnovo-batátové pyré s pažitkou

Jednoduché pyré z batátů a cizrny je raz dva hotové. Chutí připomíná bramborovou kaši, ale můžete si ho udělat ostřejší nebo dochutit jako hummus. Perfektn...

Fazole s batátem a lopuchem

Rychlé jídlo z velkých bílých fazolí je skvělou alternativou ke guláši. Hodí se k plackám i k rýži.