Domů > Jak začít > Jídelníčky

Menu na jarní víkend

Na jarním talíři by neměla chybět čerstvost a pestrost, zelená barva zeleniny, natí, divokých bylin a kyselá chuť. Pojďme si představit, uvařit a s chutí sníst takové jedno víkendové zdravé menu.

Jídelníček na jarní víkend

SOBOTA

Snídaně 

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!
  • Rychlá kaše z jemně namletých ovesných vloček, spařené čínské zelí s citrónovou šťávou a nasekanou jarní cibulkou, mletá pražená semínka

Oběd

  • Polévka: Miso polévka z mrkve a řasy wakame s nudličkami, posypaná jemně pokrájeným pórkem nebo Polévka mrkvová krémová – cibuli a mrkev 1:1 uvaříme s ovesnými vločkami, řasou wakame, rozmixujeme. Poté přidáme hrášek nebo sladkou kukuřici a před podáváním posypeme jarní cibulkou.
  • Hlavní jídlo: Fazole bílá ledvina dochucená umeoctem, zelenina restovaná na vodě s olejem: cibulové měsíčky, pokrájené ředkvičky, mladý jitrocel, příloha ječné kroupy, posypka z nasekaných listů pampelišky, na talíř spařená brokolice
  • Salát: Strouhaná mrkev s kysaným zelím podávaná na listu ledového salátu, zakapaná umeoctem nebo citrónem

Svačina

Večeře

  • Zeleninové rizoto z rýže basmati nebo ze zbylých krup: Směs cibule, mrkve a hrášku na oleji, v závěru přidat pórek a na zelenině pak prohřát kroupy nebo přidat čerstvou rýži a fazole. Dochutit šťávou ze strouhaného a vyždímaného zázvoru. Bohatě posypat sekanou petrželkou, případně ji zamíchat do rizota.
  • Špalíky pórku z vodní lázně
  • Kvašená zelenina

NEDĚLE

Snídaně

  • Kaše z rýžových vloček nebo z celé rýže (vařené 2 hod. v poměru 1:5 s vodou)
  • Lehce napařené ředkvičky a zelí nakrájené na tenko

Oběd

  • Polévka: Polévka z nahrubo nastrouhané mrkve a celeru s řasou arame, houbami šiitake, zavářkou z opraženého kuskusu a s miso pastou.  V polévce současně uvaříme seitan.
  • Hlavní jídlo: Seitan opečený na troše oleje, špenát z kopřiv – hodně spařených kopřiv rozmixujeme v nevelkém množství vody, na oleji připravíme cibulku, přidáme kopřivovou kaši, dochutíme solí a česnekem, příloha bulgur s pažitkou, na talíř spařené špalíky pórku a daikonu.
  • Salát: Kvaška (presovaný salát) z nastrouhané mrkve a daikonu s umeoctem

Svačina

Večeře

  • Tofu na oleji s cibulí a kysaným zelím, příloha rýže (uvařit případně větší množství, aby zbyla na další den), posypka ze zelených natí
  • Na páře kolečka mrkve a brokolicové kytičky
  • Trochu kvašené zeleniny od oběda

Šetřete s množstvím oleje a omezte přípravu na něm, pokud máte potíže se žlučníkem či játry. Další inspirace na jarní stravování a vzorové jídelníčky na 6 týdnů (více než 150 receptů na snídaně, obědy, večeře a svačiny s fotkami a video recepty na víkendy) vhodné pro toto období jsou součástí kurzu Jarní očista. Pojďte si s námi odlehčit trávení, shodit nadbytečná kila a nastartovat jarní energii, těšíme se na vás uvnitř!

Autor. Klára Jíchová, redakčně upraveno

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

27 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub
8
1

Když dítě zvrací – první pomoc a následná léčba

Dítě začalo zvracet – je vhodné mu dávat nějaké jídlo? Co mu dát na zklidnění žaludku? A co pití? Jak postupovat, se dozvíte v našem článku. Domácí l...

Jak zpracovat zbylé obiloviny?

Jak upotřebit zbylé uvařené obiloviny? Pojďte z nich vykouzlit nové chutné jídlo, fantazii se meze nekladou.
klub
12

Nadýmání a plynatost po změně jídelníčku

Nadýmání a plynatost může být při změně stravy poměrně urputným problémem, zvláště stravoval-li se člověk dříve všelijak a stav jeho střev tomu odpovídá. P...

Strava pro jaro

Jaro je obdobím jater a žlučníku a těm je možné výrazně pomoci i na talíři. Jak to udělat, co do stravy zařadit a co naopak vynechat? Měli bychom se postit...
klub
32
3

Svačiny (nejen) pro děti 1. část

Co svému potomkovi připravit do školy? Anebo také na návštěvu, na výlet či jen tak doma k svačině? Pojďte se inspirovat v našem článku.
klub
10
2

Noční pomočování u dětí a jak to napravit

Jaké jsou důvody nočního pomočování u dětí? Může být příčina ve stravě? Pojďme si poodhalit, jak lze s tímto problémem pracovat, aby vás ani vaše děti netr...