Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Meruňková marmeláda

Uvařeno

Ovoce většinou dozrává naráz a je potřeba ho nějak zpracovat. Marmeláda je jeden ze způsobů, jak prodloužit jeho trvanlivost. A meruňková patří mezi jedny z nejlepších.

Ingredience
Pro 4 skleničky
  • hrnec s tlustším dnem
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • tyčkový mixer
  • 2 kg ovoce (meruňky, broskve, blumy, švestky...)
  • špetka soli
  • 2 lžíce agaru pro případně zahuštění
  • 150 g hrozinek nebo hruškový koncentrát pro doslazení

Přestože nejsem nováček a jsem tu s vámi už dva roky, mám se pořád co učit a letos jsem se naučila naprosto zásadní v...

Jak na meruňkovou marmeládu bez cukru

  1. Ovoce omyjeme a necháme odkapat.
  2. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou, pokud je v pořádku, nakrájíme na velké kousky.
  3. Meruňky dáme do hrnce, přidáme větší špetku soli. Vaříme odklopené, bez přidání vody asi 30-60 minut. Ovoce začne pouštět vodu. Občas promícháme, a snažíme se co nejvíce vyvařit vodu. Čím déle se ovoce vaří, tím více zesládne.
  4. Po půl hodině varu ochutnáme, pokud bude marmeláda málo sladká, přidejte ještě špetku soli a vařte půl hodiny.
  5. Pokud ani po další půl hodině vaření nebude marmeláda dost sladká, přidejte šálek omytých hrozinek a povařte ještě 15 minut. Místo hrozinek můžete přidat podle potřeby hruškový koncentrát.
  6. Odstavte z plotny a rozmixujte tyčkovým mixérem do hladka.
  7. Kdyby byla marmeláda moc řídká, můžete ji zahustit agarem. Nasypte 2 lžíce agaru do vařící se hmoty, pomixujte a odstavte. Až marmeláda vychladne, sama zhoustne.
  8. Během vaření si připravte sklenice, do kterých budete marmeládu dávat. Nejlepší je podobná velikost kvůli sterilizaci. Sklenice buď nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň, nebo je propláchněte vařící vodou z konvice.
  9. Hotovou marmeládu nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
  10. Hotové sklenice je nutné ještě sterilizovat.

Sterilizovaní

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180’C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180’C  a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Obměna

  • Marmeládu můžete udělat z jakéhokoliv ovoce.
  • Není nutné dělat marmeládu jen z jednoho druhu ovoce, výtečné jsou i směsi, např. broskve + blumy, třešně + jahody…

Praktické

  • Sůl vytahuje sladkost, takže se nebojte “přisolit”, aby marmeláda byla sladší. Sůl ale přidávejte postupně a po troškách a vždy ochutnejte, zda už není dost sladká. 
  • Jakmile marmeládu rozmixujte, buďte opatrní, při vaření hodně stříká. Doporučuji napůl přikrýt pokličkou.
  • Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se pak takto uschované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vždy marmelády streilizuju v běžném hrnci asi 20 min, ale nikdy skleničky neotáčím, vlastně nevím, proč se to dělá, nemám ráda pak zaplácaná víčka..:)), a nikdy se mi nekazí…

První marmeláda bez cukru z meruněk a malin. Mňam!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

18

Dřínková marmeláda

Tahle dobrota rozhodně stojí za tu chvilku práce. Dřínky jsou nakyslé a marmeláda z nich chutná trochu jako šípková, trochu jako třešňová. V naší rodině je...
78
124

Jak udělat marmeládu bez cukru

Léto nás zásobuje všemi druhy ovoce a proto si připravíme zásoby na zimu. Udělat marmeládu bez cukru je velmi jednoduché a poměrně rychlé. Hotová marmeláda...

Video návod: Jak připravit pickles z mrkve

Kvašená zelenina je velmi chutná a zároveň je to lék. Piklovaná mrkev je moje favoritka v kvašené zelenině. Návštěvy jsou většinou mile překvapené její jem...

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...

Krémová zmrzlina “Míša” ze 3 ingrediencí

Míša je oblíbený nanuk u dětí i dospělých, ale jeho složení není příliš ideální. Není nic jednoduššího, než si takovou zmrzlinu vyrobit doma. Stačí vám na ...

Domácí broskvová marmeláda bez cukru

Když se víc kusů broskve a děti nejsou doma, aby je snědly, jednoduše připravím marmeládu. Samozřejmě bez cukru.