- hrnec s tlustším dnem
- zavařovací sklenice s víčkem
- tyčkový mixer
- 2 kg ovoce (meruňky, broskve, blumy, švestky…)
- špetka soli
- 2 lžíce agaru pro případně zahuštění
- 150 g hrozinek nebo hruškový koncentrát pro doslazení
Jak na meruňkovou marmeládu bez cukru
- Ovoce omyjeme a necháme odkapat.
- Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou, pokud je v pořádku, nakrájíme na velké kousky.
- Meruňky dáme do hrnce, přidáme větší špetku soli. Vaříme odklopené, bez přidání vody asi 30-60 minut. Ovoce začne pouštět vodu. Občas promícháme, a snažíme se co nejvíce vyvařit vodu. Čím déle se ovoce vaří, tím více zesládne.
- Po půl hodině varu ochutnáme, pokud bude marmeláda málo sladká, přidejte ještě špetku soli a vařte půl hodiny.
- Pokud ani po další půl hodině vaření nebude marmeláda dost sladká, přidejte šálek omytých hrozinek a povařte ještě 15 minut. Místo hrozinek můžete přidat podle potřeby hruškový koncentrát.
- Odstavte z plotny a rozmixujte tyčkovým mixérem do hladka.
- Kdyby byla marmeláda moc řídká, můžete ji zahustit agarem. Nasypte 2 lžíce agaru do vařící se hmoty, pomixujte a odstavte. Až marmeláda vychladne, sama zhoustne.
- Během vaření si připravte sklenice, do kterých budete marmeládu dávat. Nejlepší je podobná velikost kvůli sterilizaci. Sklenice buď nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň, nebo je propláchněte vařící vodou z konvice.
- Hotovou marmeládu nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
- Hotové sklenice je nutné ještě sterilizovat.
Sterilizovaní
Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
V troubě
- Do předehřáté trouby na 180’C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
- Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
- Dáme do trouby na 180’C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.
Na sporáku
- Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
- Vaříme asi 35 minut.
Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.
Obměna
- Marmeládu můžete udělat z jakéhokoliv ovoce.
- Není nutné dělat marmeládu jen z jednoho druhu ovoce, výtečné jsou i směsi, např. broskve + blumy, třešně + jahody…
Praktické
- Sůl vytahuje sladkost, takže se nebojte “přisolit”, aby marmeláda byla sladší. Sůl ale přidávejte postupně a po troškách a vždy ochutnejte, zda už není dost sladká.
- Jakmile marmeládu rozmixujte, buďte opatrní, při vaření hodně stříká. Doporučuji napůl přikrýt pokličkou.
- Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
- V zimě se pak takto uschované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vždy marmelády streilizuju v běžném hrnci asi 20 min, ale nikdy skleničky neotáčím, vlastně nevím, proč se to dělá, nemám ráda pak zaplácaná víčka..:)), a nikdy se mi nekazí…
První marmeláda bez cukru z meruněk a malin. Mňam!