- 1 hrnek jahel
- 1 kg mirabelek (špendlíky)
- 3 hrnky vody
- 6 lžic ovocenky (ovocný koncentrát)
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
Postup pro přípravu špendlíkového nákypu
- Zapneme troubu.
- Omyjeme špendlíky a propereme jáhly.
- Nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
- Přidáme vodu, ovocenku, špetku soli, olej a špendlíky.
- Promícháme, aby semínka neudělala hrudky.
- Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
- Během pečení, když už je voda zčásti vstřebaná dvakrát, třikrát promícháme, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
- Většina jahel zůstane u dna, většina semínek a mirabelek nahoře, takže vznikne “těsto” a “vršek”.
- Krájíme po vychladnutí
Praktické
- Rychlejší varianta je uvařit zvlášť jáhly a s mirabelkami je dát zapéct jako u klasických jahelníků, já ale dělám dezerty večer při úklidu nebo práci, takže mě nezdržuje, že se něco peče v troubě.
- Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.
- Mirabelek dejte co nejvíc, co se jen vejde a nepřeteče.
- Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
- Skleněný pekáč není potřeba vymazat a vysypat, jiné povrchy ano.
- Pokud chcete udělat “buchtu” na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
- Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
- Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte “těsto” sladem (sirupem).
- Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.
Obměna
- Místo sladu můžete použít hrozinky, nám zrovna došly, jinak by tam byly.
Děti
- Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží zvládnou pecky v ovoci. Meníšm bude potřeba dezert vypeckovat.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moc děkuji za recept. Dnes jsem pekla místo klasického ovocného nákypu s vejci a máslem. Rodina si přála nákyp, tak jsem upekla tento vylehčený jako oběd pro všechny. Všichni jsme si velmi pochutnali a já jsem byla spokojená, že jídlo je lehké, výborné, velmi rychle připravené a nemusím vařit druhý oběd pro sebe. Skvělé!
Dělala jsem dnes a velice se povedla. Neměla jsem mirabelky, dala jsem švestky a těch jsem měla jenom půl kila, tak jsem ještě přidala dvě lžíce rýžového sirupu a půl hrnku nasekaných kešu oříšků. Jen tak se za pekáčem zaprášilo. I syn, který je velice opatrný na všechno zdravé si pořád přidával.