Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Miso polévka s Jidášovým uchem

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto
děti od 1 a půl roku

Jak udělat polévku zase trochu jinak? Dejte do ní boltcovitku – křupavá houba známá jako Jidášovo ucho skvěle oživí vaši snídani a většinou chutná i těm, co houby nemají rádi. Není totiž slizká a rozblemclá. Navíc je to výživná léčivka, která zabraňuje kornatění cév a trombóze, je prevencí infarktu, má antioxidační účinky a používá se při vyčerpanosti organismu, např. po porodu. Šup s ní do polévky!

Ingredience
na 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • kousek mrkve
  • kousek brokolice
  • kousek pórku
  • kousek dýně
  • sušené nebo čerstvé Jidášovo ucho (hsrtička)
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • 1-2 lžíce miso pasty

“Bude to už 5 let, kdy mne bývalá spolužačka Jitka přesvědčila na třídním srazu u nutnosti se zdravě stravovat....

Jak připravit miso polévku s Jidášovým uchem

  1. Sušené Jidášovo ucho musíme předem namočit. Stačí hodina, ale tu já ráno nemám, takže namáčím večer a ráno přidám do polévky. Čerstvé použijeme tak, jak je.
  2. Do hrnce dáme vařit vývar, omyjeme a nakrájíme na menší kousky zeleninu.
  3. Do vroucího vývaru přidáme špetku soli, Jidášovo ucho pokrájené na menší kousky a přidáme zeleninu
  4. Snížíme plamen a vaříme cca 7 minut do změknutí dýně (pro kontrolu píchneme vidličkou).
  5. Vypneme a po chvíli vmícháme miso pastu.
  6. Přidáme nasekanou petrželku a můžeme podávat.

    Praktické

    • Množství houby dejte podle svých preferencí. Já dávám pro čtyři osoby množství, které vidíte na fotce na prkénku. Houby po namočení poměrně nabude.
    • Někdy mají houby hodně tuhou část, kterou jsou přichyceny ke stromu  – tu případně odkrojte, abyste neměli v polévce dřevitou část. Jinak křupavost houby jako takové je přesně to, proč ji máme rádi – nerozvaří se, není slizká a krásně křupe.
    • Tuto polévku můžete jíst i jako obědovou.
    • Polévka vás zasytí, když do ní přidáte zbylou obilovinu. Pokud žádnou nemáte, nasypte do polévky ovesné vločky, kuskus, amarant, rýžové nebo polévkové nudle nebo quinou. Než se polévka uvaří, obilovina změkne a bude hotová. Jestli vlastníte kvásek, můžete zbytky kvásku vhodit do polévky jako nočky nebo kvásek do polévky rozmíchat. Získáte výbornou chuť. Skoro jako tradiční kyselo.
    • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou miso pastu (jáhlová, rýžová apod.).
    • Pro nesójovou verzi použijte miso pastu bez sóji (hrachová, čočková, cizrnová apod.).

    Obměna

    • Zeleninu volte podle aktuálních zásob, my jsme dali tentokrát 4 různé zbytky zeleniny do jedné polévky, ale můžete některou vynechat, bohatě postačí dva tři druhy.
    • Do polévky můžete přidat mořské řasy nebo semínka.

    Děti

    • Miso polévku dáváme dětem cca od 1,5 roku, šetříme se solí i miso pastou.

    PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

    Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
    Chci jídelníčky pro detox.

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    19 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Kateřina
    30. 8. 2024

    Výborná polívka, zase jsem si pochutnala😋 Já teda houby mám moc ráda, Jidášovo ucho mě překvapilo – je zvláštní, ale aspoň změna oproti hlívě apod. Zopakuju brzy😍

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Špičková polévka ze špiček

    Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a z obyčej...

    Jarní detox polévka s kopřivou a popencem

    Jak se zasytit a přitom tělo po ránu nezatížit, když máme období jater a žlučníku? Zkuste tuhle chutnou polévku s jarními bylinami.

    Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

    Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

    “Rajská omáčka” z červené řepy

    Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

    Pohanková bramboračka s houbami

    Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

    Špagety z dýně ve stylu Pad Thai – lepší než klasické nudle!

    Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si ...