Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Miso polévka s Jidášovým uchem

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
sezóna léto
děti od 1 a půl roku

Jak udělat polévku zase trochu jinak? Dejte do ní boltcovitku – křupavá houba známá jako Jidášovo ucho skvěle oživí vaši snídani a většinou chutná i těm, co houby nemají rádi. Není totiž slizká a rozblemclá. Navíc je to výživná léčivka, která zabraňuje kornatění cév a trombóze, je prevencí infarktu, má antioxidační účinky a používá se při vyčerpanosti organismu, např. po porodu. Šup s ní do polévky!

Ingredience
na 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • kousek mrkve
  • kousek brokolice
  • kousek pórku
  • kousek dýně
  • sušené nebo čerstvé Jidášovo ucho (hsrtička)
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • 1-2 lžíce miso pasty

Po přechodu jsem hodně nabrala. Zkusila jsem drahou dietu s koktejly a doplňky. Shodila jsem, ale neměla radost ze ži...

Jak připravit miso polévku s Jidášovým uchem

  1. Sušené Jidášovo ucho musíme předem namočit. Stačí hodina, ale tu já ráno nemám, takže namáčím večer a ráno přidám do polévky. Čerstvé použijeme tak, jak je.
  2. Do hrnce dáme vařit vývar, omyjeme a nakrájíme na menší kousky zeleninu.
  3. Do vroucího vývaru přidáme špetku soli, Jidášovo ucho pokrájené na menší kousky a přidáme zeleninu
  4. Snížíme plamen a vaříme cca 7 minut do změknutí dýně (pro kontrolu píchneme vidličkou).
  5. Vypneme a po chvíli vmícháme miso pastu.
  6. Přidáme nasekanou petrželku a můžeme podávat.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

    Praktické

    • Množství houby dejte podle svých preferencí. Já dávám pro čtyři osoby množství, které vidíte na fotce na prkénku. Houby po namočení poměrně nabude.
    • Někdy mají houby hodně tuhou část, kterou jsou přichyceny ke stromu  – tu případně odkrojte, abyste neměli v polévce dřevitou část. Jinak křupavost houby jako takové je přesně to, proč ji máme rádi – nerozvaří se, není slizká a krásně křupe.
    • Tuto polévku můžete jíst i jako obědovou.
    • Polévka vás zasytí, když do ní přidáte zbylou obilovinu. Pokud žádnou nemáte, nasypte do polévky ovesné vločky, kuskus, amarant, rýžové nebo polévkové nudle nebo quinou. Než se polévka uvaří, obilovina změkne a bude hotová. Jestli vlastníte kvásek, můžete zbytky kvásku vhodit do polévky jako nočky nebo kvásek do polévky rozmíchat. Získáte výbornou chuť. Skoro jako tradiční kyselo.
    • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou miso pastu (jáhlová, rýžová apod.).
    • Pro nesójovou verzi použijte miso pastu bez sóji (hrachová, čočková, cizrnová apod.).

    Obměna

    • Zeleninu volte podle aktuálních zásob, my jsme dali tentokrát 4 různé zbytky zeleniny do jedné polévky, ale můžete některou vynechat, bohatě postačí dva tři druhy.
    • Do polévky můžete přidat mořské řasy nebo semínka.

    Děti

    • Miso polévku dáváme dětem cca od 1,5 roku, šetříme se solí i miso pastou.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    23 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Mila Beata
    23. 10. 2024

    Mnaaam ♥️

    Kateřina
    30. 8. 2024

    Výborná polívka, zase jsem si pochutnala😋 Já teda houby mám moc ráda, Jidášovo ucho mě překvapilo – je zvláštní, ale aspoň změna oproti hlívě apod. Zopakuju brzy😍

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Špičková polévka ze špiček

    Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a z obyčej...

    Jarní detox polévka s kopřivou a popencem

    Jak se zasytit a přitom tělo po ránu nezatížit, když máme období jater a žlučníku? Zkuste tuhle chutnou polévku s jarními bylinami.

    Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

    Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

    “Rajská omáčka” z červené řepy

    Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...
    27
    32

    Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

    Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...
    9
    18

    Houbová polévka

    Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...