- hrst čerstvých kopřiv
- 1/2 mrkve
- kousek květáku
- 1 lžíce wakame řas
- 1-2 lžičky miso pasty
- 1 litr zeleninového vývaru
- na posypání: lesní pažitka
- sůl
Jak připravit miso polévku s čerstvou kopřivou
- Do hrnce dáme vařit vývar, omyjeme a nakrájíme na menší kousky mrkev a květák.
- Přidáme špetku soli, nalámeme wakame na menší kousky a přidáme spolu s mrkví a květákem do osoleného vývaru.
- Snížíme plamen a vaříme cca 7 minut.
- Kopřivy propláchneme studenou vodou a pokrájíme na menší kousky.
- Do polévky přidáme až na samý závěr, není nutné je vařit.
- Vypneme a vmícháme miso pastu.
- Ozdobíme nasekanou pažitkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Abyste se nespálili o kopřivu, použijte buď rukavice nebo na její přenesení z prkýnka do hrnce použijte lopatičku na zeleninu. Případně je přelijte vroucí vodou, přestanou pálit a můžete na ně sahat holýma rukama.
- Tuto polévku můžete jíst i jako obědovou.
- Polévka vás zasytí, když do ní přidáte zbylou obilovinu. Pokud žádnou nemáte, nasypte do polévky ovesné vločky, kuskus, amarant, rýžové nebo polévkové nudle nebo quinou. Než se polévka uvaří, obilovina změkne a bude hotová. Jestli vlastníte kvásek, můžete zbytky kvásku vhodit do polévky jako nočky nebo kvásek do polévky rozmíchat. Získáte výbornou chuť. Skoro jako tradiční kyselo.
- Pro bezlepkovou verzi použijte rýžovou miso pastu. Sojová obvykle začátečníkům nechutná.
Děti
- Miso polévku dáváme dětem cca od 1,5 roku, šetříme se solí i miso pastou.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Neměla jsem koprivu ale nechtěla jsem nám odeprit tuhle polivku , tak jsem dala celerovou nať a přidala quinoa, mnaaaaaam ♥️
Nemám moc ráda vařenou zeleninu v polévce,předpokládám,že je ok,že si tam mrkev strouhám až po uvaření a dochucení polévky.