Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Miso polévka s kusy zeleniny

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
děti od 6 měsíců

Všimli jste si, jak moc změní způsob krájení zeleniny její chuť? Zkuste pro jednou nepoužívat nůž a ušetřit čas za krájení. Nejspíš budete překvapeni mnohem výraznější a intenzivnější chutí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • kousek dýně
  • kousek kedlubny nebo brokolice
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • miso pasta
  • na ozdobení: petrželka

Chci svěřit se svým životním příběhem, abyste pochopili, co muselo mé tělo snést a jak blahodárné a zachraňující účin...

Jak uvařit miso polévku

  1. Ohřejeme zeleninový vývar.
  2. Očistíme zeleninu, ale nekrájíme ji, necháme ji vcelku.
  3. Do horkého vývaru dáme trochu soli a zeleninu.
  4. Vaříme asi 10 minut, až zelenina změkne.
  5. Vypneme oheň, přidáme trochu miso pasty, necháme pár minut prolnout a můžeme podávat.
  6. Zeleninu doporučujeme rozdělit přímo v hrnci na počet porcí nebo ji vyjmout na nakrájet na kusy, které jsou vám velikostí příjemné.
  7. Na závěr posypeme petrželkou a ozdobíme gomasiem.

Praktické

  • Zelenina uvařená vcelku má mnohem výraznější chuť.
  • Pokud by vám nebo dětem větší kousky vadily, po uvaření zeleninu vyjměte, nechte ji chvilku na prkýnku vychladnout a pak nakrájejte na menší kousky.
  • Malým dětem můžete dát po vychladnutí do ruky klidně celou mrkev nebo kousek kedlubny.
  • Optimální množství miso pasty je 1/2 až 1 čajová lžička na 1 porci.

Děti

  • Od půl roku – polévku vaříme úplně bez soli a dochucovadel.
  • Od roku – polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli, miso pastu dáváme bílou ve velikosti hrášku.
  • Od roku a půl – polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly. 
  • Od dvou let – mohou polévku podle receptu.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

🙂

Kolik je “trochu misa”? :D Bude to mé poprvé, tak nevím, zda mám dát trochu jako kuličku hrášku, nebo čajovou lžičku nebo …? Děkuji :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní špagetová dýně s mangoldem

Špagetová dýně nezklame nikdy. Pokud máte taky na zahrádce mangold, udělejte si tuhle naší “špenátovou” verzi. Se špenátem je samozřejmě taky s...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...
23
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Vánoční dýňová polévka

Tenhle dýňový krém má krásnou barvu a úžasnou vánoční vůni. Skvěle se hodí pro sváteční chvíle a určitě bude chutnat i vašim hostům. Je s ní minimum práce ...

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.