- 1/2 cibule
- kousíček dýně
- 1 menší petržel
- 1-2 lžíce kysaného zelí
- 1 lžíce arame nebo wakame řas
- 1/2 lžičky ječmenného misa
- 1 ks sušeného shitake hříbku (není nutné)
- zeleninový vývar
- na posypání: jarní cibulka
Jak připravit miso polévku s kysaným zelím
- Pokud používáme, tak sušený shitake hříbek namočíme přes noc do vody.
- Ráno slijeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Do hrnce si nalámeme řasy, přidáme na půlměsíčky nakrájenou cibuli, na kostky dýni a na šikmé plátky petržel.
- Zalijeme vývarem (nebo vodou) až po horní vrstvu zeleniny.
- Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme 11 minut.
- Přidáme překrájené a propláchnuté kysané zelí (v tomto okamžiku můžeme přidat i zbylé obilí z předešlého dne nebo kvásek, pokud chceme, aby nás polévka zasytila) a vaříme ještě 2-3 minuty, než je zelenina měkká.
- Vypneme a vmícháme miso pastu.
- Ozdobíme nasekanou jarní cibulkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Tip na rozmíchání miso pasty: Miso pastu zamíchejte v naběračce s horkou vodou z polévky nebo ji pomocí ponořeného sítka v polévce rozmíchejte.
- Tuto polévku můžete jíst i jako obědovou.
- Polévka vás zasytí, když do ní přidáte zbylou obilovinu. Pokud žádnou nemáte, nasypte do polévky ovesné vločky, kuskus, amarant, rýžové nebo polévkové nudle nebo quinou. Než se polévka uvaří, obilovina změkne a bude hotová. Jestli vlastníte kvásek, můžete zbytky kvásku vhodit do polévky jako nočky nebo kvásek do polévky rozmíchat. Získáte výbornou chuť. Skoro jako tradiční kyselo.
Obměna
- Zeleninu obměňte dle vašich zásob, chuti a sezóny. Doporučujeme ale zachovat cibuli a jednu sladkou zeleninu (např. mrkev / petržel / dýni nebo batát).
- Polévku můžete ochutit i jiným druhem miso pasty (rýžovým, shiromiso).
- Pokud by byla málo kyselá, přidejte umeocet.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Bez shitake, s kroupami 👌
Luxusní polévka. Mám tam z čaje lněné semínko a rýžové nudle 🥰