Už z názvu můžeme uhodnout její orientální původ. Ve skutečnosti je mizuna japonské jméno pro brassica rapa a pro nás je to téměř neznámá rostlina hořčice.
Pěstování
Mizuna má velmi specifickou chuť a může to být příjemná změna na stole, protože je velmi jednoduchá na pěstování. Je ideální pro rodinnou zahradu a může ji pěstovat i ten, kdo nemá mnoho zkušeností. Tato japonská hořčice se také snadno pěstuje na balkóně.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Je to velmi rychlá rostlina na klíčení. Za méně než týden od vysetí uvidíme, že se objeví první listy. Já jí seji tak, že naháži semínka jen tak do půdy. Doba setí je různorodá, můžeme ji zasít na začátku jara, s přihlédnutím k tomu, že by se však mohla dostat do semen (v závislosti na podnebí), zatímco ideální je pěstovat ji od konce léta až počátkem podzimu s využitím její odolnosti vůči chladu a mít jí jako pozdní podzimní zeleninu. Pokud je chráněna, můžeme ji také pěstovat jako zimní zeleninu, třeba ve skleníku. Já pěstuji jak zelenou, tak i červenou odrůdu.
Asi po dvou nebo třech týdnech od setí můžete začít sklízet listy, které se brzo obnoví a sklizeň pokračuje několik měsíců. Chráníme-li ji krytem z netkané textilie nebo tunelem, může rostlina mizuna na záhoně vydržet celou zimu.
Chutný zdroj vitamínů a minerálů
Mizuna je zdrojem vitamínů A (100 g listů mizuny poskytuje až 327 mg vitamínu A) a C, které pomáhají posilovat imunitní systém, kyselinu listovou a sodík (27 mg na 100 g produktu). Mizuna má antioxidační vlastnosti, je to nízkokalorická, ideální pro ty, kteří chtějí zhubnout a chtějí dát salátům trochu nové chuti. Je rovněž cenným zdrojem vápníku, draslíku a hořčíku.
Použití
Mladší listy jsou jemné a konzumují se syrové v salátech, jsou velmi aromatické a dodávají zvláštní chuť, zatímco vyvinutější listy trochu ztvrdnou a jsou hrubé, takže je raději restujte a jezte jako vařenou zeleninu.
Vyzkoušejte třeba tyto recepty s mizunou:
Jarní palačinky bez lepku
Ďábelské fazole s červenou rýží
Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi
Houbové congee
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Prima připomenutí a inspirace, děkuji, zasadím🌞
Mizunu mám jako semínka na klíčení a microgreens…
To první jídlo vypadá úžasně (salát s tofu?) – co to je prosím za recept?