Domů > Magazín

Mizuna zelená (Brassica campestris japonica)

Kdo sleduje moje recepty ví, že je v nich někdy dost zvláštních či neznámých ingrediencí. Ovšem některé z nich, jako například mizunu, jde lehce pěstovat nejen u nás v Itálii, ale i v chladnějším podnebí, jako je v Česku.

Už z názvu můžeme uhodnout její orientální původ. Ve skutečnosti je mizuna japonské jméno pro brassica rapa a pro nás je to téměř neznámá rostlina hořčice.

Pěstování

Mizuna má velmi specifickou chuť a může to být příjemná změna na stole, protože je velmi jednoduchá na pěstování. Je ideální pro rodinnou zahradu a může ji pěstovat i ten, kdo nemá mnoho zkušeností. Tato japonská  hořčice se také snadno pěstuje na balkóně.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Je to velmi rychlá rostlina na klíčení. Za méně než týden od vysetí uvidíme, že se objeví první listy. Já jí seji tak, že naháži semínka jen tak do půdy. Doba setí je různorodá, můžeme ji zasít na začátku jara, s přihlédnutím k tomu, že by se však mohla dostat do semen (v závislosti na podnebí), zatímco ideální je pěstovat ji od konce léta až počátkem podzimu s využitím její odolnosti vůči chladu a mít jí jako pozdní podzimní zeleninu. Pokud je chráněna, můžeme ji také pěstovat jako zimní zeleninu, třeba ve skleníku. Já pěstuji jak zelenou, tak i červenou odrůdu.

Asi po dvou nebo třech týdnech od setí můžete začít sklízet listy, které se brzo obnoví a  sklizeň pokračuje několik měsíců. Chráníme-li ji krytem z netkané textilie nebo tunelem, může rostlina mizuna na záhoně vydržet celou zimu.

Chutný zdroj vitamínů a minerálů

Mizuna je zdrojem vitamínů A (100 g listů mizuny poskytuje až 327 mg vitamínu A) a C, které pomáhají posilovat imunitní systém, kyselinu listovou a sodík (27 mg na 100 g produktu). Mizuna má antioxidační vlastnosti, je to nízkokalorická, ideální pro ty, kteří chtějí zhubnout a chtějí dát salátům trochu nové chuti. Je rovněž cenným zdrojem vápníku, draslíku a hořčíku.

Použití

Mladší listy jsou jemné a konzumují se syrové v salátech, jsou velmi aromatické a dodávají zvláštní chuť, zatímco vyvinutější listy trochu ztvrdnou a jsou hrubé, takže je raději restujte a jezte jako vařenou zeleninu. 

Vyzkoušejte třeba tyto recepty s mizunou:

Jarní palačinky bez lepku
Ďábelské fazole s červenou rýží
Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi
Houbové congee


PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Prima připomenutí a inspirace, děkuji, zasadím🌞

Mizunu mám jako semínka na klíčení a microgreens…

To první jídlo vypadá úžasně (salát s tofu?) – co to je prosím za recept?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

41
1

Kardamom – koření i lék

Kardamom je koření s intenzivní, lehce nasládlou chutí, kterou někteří přirovnávají k mátě.

Nové koření – pimenta dionica

Nové koření vám asi není třeba vůbec představovat, každý z vás ho určitě doma má a používá. Pojdme se na něj podívat trošku blíže, protože si to určitě zas...

Rapini – chutná zelenina nabitá zdravím

V mých podzimních a zimních receptech jí najdete často. Tato listová zelenina se italsky jmenuje cime di rapa, česky rapini. Je rozšířená a historicky znám...
27
6

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.
9
11

Znáte muchovník?

Malé černé bobule, ale borůvky to nejsou. Věděli jste, že už indiánské kmeny užívaly muchovník jako lék?
10
11

Jujuba aneb čínské datle

Plody jujuby jsou známé jako čínské datle a pochází z Asie, ale rozšířené jsou po celém světě.